Indyk czy kurczak – które mięso drobiowe lepsze?
Szukając zdrowego mięsa na obiad, bardzo często stoimy przed dylematem: mięso z indyka czy kurczaka? Zdecydowanie stawiamy na mięso z indyka, więc udowodnimy, że ma ono znacznie więcej właściwości niż tradycyjny kurczak.
Mięso z indyka – same zalety
Najogólniej można powiedzieć, że mięso z indyka zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka – znacznie więcej niż np. wieprzowina lub wołowina. Ponadto jest lekkostrawne. Największą jednak jego zaletą jest bardzo niska zawartość tłuszczów i mała kaloryczność.
Na przykład: w 100 g filetu z piersi kurczaka znaleźć można 100 kcal. W filecie z indyka o masie 100 g znajdziemy jedynie 80 kcal – niby niewielka różnica, ale dla osób, które systematycznie liczą kalorie, ma to ogromne znaczenie.
Najmniej kaloryczny jest oczywiście filet z piersi indyka. Niewiele więcej odnaleźć można w podudziu – tu możemy naliczyć jedynie 100 kcal. W mięsie z udźca znajdziemy 103 kcal, a w 100 g całej tuszki „aż” 129 kcal. Niemożliwe? A jednak!
Właśnie ze względu na niską ilość kalorii, mięso z indyka zaleca się osobom, które stosują diety alergiczne i niskokaloryczne. Ciekawostką jest, że indyk wyróżnia się dużą zawartością pełnowartościowego białka, więc zalecane jest w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego lub jako budulec w czasie budowania masy mięśniowej. Z powodu tych właściwości mięso z indyka polecane jest również osobom, które wyróżniają się delikatnym przewodem pokarmowym, a więc dzieciom i osobom starszym. Mięso od indyka idealnie sprawdzi się także w przypadku osób, które kontrolują cholesterol, mają problemy z krążeniem krwi oraz tych, które są na diecie. Samo, czyste mięso zawiera niewielkie ilości tłuszczu – najwięcej go jest pod skórą.
Wartości odżywcze mięsa z indyka
Mięso z indyka jest bogate w witaminy z grupy B – niacynę i pirydoksynę, które są odpowiedzialne za odporność i ogólną poprawę kondycji organizmu. Witamina B3 – niacyna – może być wytwarzana w niewielkich ilościach w organizmie, a jej niedobory mogą nieść ze sobą liczne negatywne konsekwencje. Wpływa ona na procesy energetyczne w organizmie, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i kwasów tłuszczowych. Niacyna jest również ważnym elementem w procesie regulacji poziomu cholesterolu, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne, wiec ułatwia przepływ krwi. Ponadto pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego i kondycję psychiczną, a także w widoczny sposób poprawia stan włosów i skóry.
Witamina B6 z kolei, nazywamy ją inaczej pirydoksyną, ma znaczący udział w tworzeniu enzymów i hormonów, a także w procesie wytwarzania hemoglobiny. Witamina B6 jest odpowiedzialna za przenoszenie tlenu po organizmie – wpływa ona na ciśnienie krwi, poprawia pracę serca, a także zwiększa odporność organizmu na infekcje. Ponadto w mięsie z indyka znaleźć można cynk, selen, magnez i fosfor – wszystkie te związki mineralne mają znaczenie w zwykłych procesach, które zachodzą w naszym organizmie, np. w czasie mineralizacji kości, gojeniu się ran. Składniki zawarte w mięsie indyka pełnią funkcje przeciwutleniaczy i neutralizują działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się komórek. Mowa tu na przykład o witaminach A, C, D, E, K i wielu innych.
Mięso z kurczaka
Mięso z kurczaka jest jednym z najczęściej kupowanych gatunków mięsa. Można w nim znaleźć odkładnie te same składniki odżywcze, co w mięsie z indyka. A zatem mikroelementy, które uczestniczą w wielu procesach w naszym organizmie, a także witaminy z grupy B, czyli wspomnianą już wcześniej niacynę i kwas foliowy. Ten ostatni jest szczególnie ważny w przypadku kobiet chcących dbać o własny wygląd – poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Jednak kobiety, które dbają o własny wygląd, powinny również zwrócić uwagę na to, że mięso z kurczaka nie jest tak niskokaloryczne jak mięso z indyka.
Choć pozornie mięso z kurczaka i indyka są do siebie podobne, to jednak indyk ma tę przewagę, że jest znacznie bardziej fit. Warto więc następnym razem zamiast po zwykłego kurczaka, sięgnąć po naprawdę zdrowe mięso z indyka i zaserwować sobie oraz swojej rodzinie coś bardzo zdrowego na obiad.