Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Gulasz z indyka – zdrowa alternatywa dla mięsa czerwonego

Gulasz z udźca indyka to pełnowartościowy posiłek, który za każdym razem może smakować inaczej. Sprawdź nasze pomysły na to klasyczne danie polskiej kuchni.

Gulasz z indyka z papryką – lekki, ale sycący

Gulasz z indyka z papryką

Taki gulasz z udźca indyka to posiłek idealny dla tych, którzy planują nie gotować następnego dnia. Gulasz drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej i wystarczy tylko go podgrzać.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
  2. Mięso z indyka umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z rozgrzanym olejem (oliwą), obsmażyć. Dołożyć cebulę i paprykę, dusić, aż warzywa się zeszklą. Składniki posypać mąką, następnie słodką papryką w proszku, wlać bulion. Wymieszać, przykryć, gotować, aż mięso będzie miękkie (ok. 10 minut). Gulasz doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerze, do każdej porcji dodać po łyżce śmietany/jogurtu.

Gulasz z indyka z pieczarkami (po męsku)

Gulasz z indyka z pieczarkami

Danie idealne dla osób ceniących sobie konkretne, męskie jedzenie. Aromatyczny gulasz, gęsty od mięsa, urozmaicony pieczarkami i pomidorami. Łatwy i przyjemny w przyrządzeniu. Ten gulasz świetnie sprawdzi się w towarzystwie dowolnych dodatków: kaszy, makaronu, ziemniaków czy pieczywa…

Składniki:

Wykonanie:

  1. Mięso gulaszowe z indyka pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej, podsmażyć na dużym ogniu mięso (3-4 minuty) i od razu przełożyć do rondla. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Zalać 1 szklanką wody i gotować ok. 15 minut.
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka, boczek i pieczarki w plasterki. Na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu mięsa zeszklić cebulę i por, a następnie kolejno dodać i podsmażyć boczek oraz pieczarki. Całość przełożyć do mięsa, dodać pomidory z puszki, przykryć i dusić na małym ogniu około 10-15 minut.
  3. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego sosu i energicznie wymieszać. Tak zahartowaną mieszankę przelać z powrotem do rondla, mieszać tak, aby gulasz się nie zagotował. Na koniec potrawę doprawić solą, pieprzem.

Gulasz z indyka z warzywami (cukinia w roli głównej)

Pokrojona cukinia

Mięso indycze to bogate źródło pełnowartościowe białka, a także wielu niezbędnych składników mineralnych – żelaza, potasu, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Cukinia zawiera witaminę C, PP, B1, a także karoten. Jeśli dbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny, ten przepis na gulasz z indyka jest dla Ciebie!

Składniki:

Wykonanie:

  1. Pokrojony w kostkę udziec indyczy natrzeć mieszanką przypraw do indyka i odstawić do lodówki na ok. 15-20 minut. W tym czasie obrać cebulę. Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać. Cukinie pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  2. W średnio głębokim garnku rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć indyka.
  3. Na patelni rozgrzać resztę oleju, dodać i zeszklić cebulę, dodać cukinię i smażyć ok. 5 minut. Następnie przełożyć do rondla z indykiem.
  4. Całość dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając. Dołożyć pomidory i zagotować. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Przykryć, dusić na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.
  5. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Podawać na gorąco z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i surówką z marchewki i jabłka. Przed podaniem gulasz posypać posiekaną natką pietruszki.

A Ty masz już swój ulubiony przepis na gulasz z indyka? Daj znać w komentarzu! 🙂 A jeśli spodobały Ci się nasze przepisy, gorąco zachęcamy do pochwalenia się zdjęciami gotowych dań. 😉 SMACZNEGO!

Ułatwienia dostępu