Gulasz z indyka – zdrowa alternatywa dla mięsa czerwonego
Gulasz z udźca indyka to pełnowartościowy posiłek, który za każdym razem może smakować inaczej. Sprawdź nasze pomysły na to klasyczne danie polskiej kuchni.
Gulasz z indyka z papryką – lekki, ale sycący
Taki gulasz z udźca indyka to posiłek idealny dla tych, którzy planują nie gotować następnego dnia. Gulasz drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej i wystarczy tylko go podgrzać.
Składniki:
- 2 żółte papryki
- 3 cebule
- 500 g mięsa z indyka na gulasz (udziec indyczy)
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 400 ml bulionu
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryn
- 150 g gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
Wykonanie:
- Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
- Mięso z indyka umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z rozgrzanym olejem (oliwą), obsmażyć. Dołożyć cebulę i paprykę, dusić, aż warzywa się zeszklą. Składniki posypać mąką, następnie słodką papryką w proszku, wlać bulion. Wymieszać, przykryć, gotować, aż mięso będzie miękkie (ok. 10 minut). Gulasz doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerze, do każdej porcji dodać po łyżce śmietany/jogurtu.
Gulasz z indyka z pieczarkami (po męsku)
Danie idealne dla osób ceniących sobie konkretne, męskie jedzenie. Aromatyczny gulasz, gęsty od mięsa, urozmaicony pieczarkami i pomidorami. Łatwy i przyjemny w przyrządzeniu. Ten gulasz świetnie sprawdzi się w towarzystwie dowolnych dodatków: kaszy, makaronu, ziemniaków czy pieczywa…
Składniki:
- 600 g mięsa z udźca indyka (1 większy udziec)
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 por (biała część)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ¼ szklanki gęstej śmietany
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
- Mięso gulaszowe z indyka pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej, podsmażyć na dużym ogniu mięso (3-4 minuty) i od razu przełożyć do rondla. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Zalać 1 szklanką wody i gotować ok. 15 minut.
- Cebulę i pora pokroić w piórka, boczek i pieczarki w plasterki. Na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu mięsa zeszklić cebulę i por, a następnie kolejno dodać i podsmażyć boczek oraz pieczarki. Całość przełożyć do mięsa, dodać pomidory z puszki, przykryć i dusić na małym ogniu około 10-15 minut.
- Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego sosu i energicznie wymieszać. Tak zahartowaną mieszankę przelać z powrotem do rondla, mieszać tak, aby gulasz się nie zagotował. Na koniec potrawę doprawić solą, pieprzem.
Gulasz z indyka z warzywami (cukinia w roli głównej)
Mięso indycze to bogate źródło pełnowartościowe białka, a także wielu niezbędnych składników mineralnych – żelaza, potasu, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Cukinia zawiera witaminę C, PP, B1, a także karoten. Jeśli dbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny, ten przepis na gulasz z indyka jest dla Ciebie!
Składniki:
- 300 g udźca z indyka
- 1 cukinia
- 1 średnia cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- pół szklanki śmietany jogurtowej
- tymianek, przyprawa do indyka, świeżo zmielony czarny pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
- Pokrojony w kostkę udziec indyczy natrzeć mieszanką przypraw do indyka i odstawić do lodówki na ok. 15-20 minut. W tym czasie obrać cebulę. Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać. Cukinie pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
- W średnio głębokim garnku rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć indyka.
- Na patelni rozgrzać resztę oleju, dodać i zeszklić cebulę, dodać cukinię i smażyć ok. 5 minut. Następnie przełożyć do rondla z indykiem.
- Całość dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając. Dołożyć pomidory i zagotować. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Przykryć, dusić na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Podawać na gorąco z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i surówką z marchewki i jabłka. Przed podaniem gulasz posypać posiekaną natką pietruszki.
A Ty masz już swój ulubiony przepis na gulasz z indyka? Daj znać w komentarzu! 🙂 A jeśli spodobały Ci się nasze przepisy, gorąco zachęcamy do pochwalenia się zdjęciami gotowych dań. 😉 SMACZNEGO!