Jak marynować drób?
Marynowanie mięsa to jeden z najprostszych sposobów, aby wzbogacić jego smak i nadać mu kruchość. Marynowane mięso jest zwarte i dobrze się kroi, dlatego też pieczony udziec lub pierś z indyka nadają się zarówno na obiad, jak i na zimno i stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych wędlin. W czym tkwi sekret marynowania?
Sposoby marynowania
Marynować drób możemy na dwa sposoby. Powszechnie stosowane jest marynowanie na sucho polegające na nacieraniu mięsa samą mieszanką przypraw. Drugim sposobem są marynaty mokre, czyli przez pewien okres moczymy mięso w aromatycznej zalewie z dodatkiem przypraw i ziół. Płyn do marynowania może być na bazie oleju, oliwy z oliwek, octu, soku z cytrusów czy alkoholi. Mięso drobiowe możemy również marynować w mleku i produktach mlecznych (np. jogurt, maślanka).
Właściwe przygotowanie
Przed marynowaniem świeże mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli zależy nam na czasie, aby przyśpieszyć marynowanie, pokrójmy mięso w mniejsze kawałki. Pamiętajmy, że im większa porcja mięsa, tym dłużej powinno ono pozostać w marynacie. Dla przykładu cała pierś z indyka powinna się marynować ok. 12 godzin, podczas gdy pokrojonej w drobne paseczki wystarczy już godzina lub dwie. Marynowane mięso przechowujemy w lodówce, w szklanym lub ceramicznym naczyniu upewniając się, że całe jest pokryte marynatą.
Jaka marynata do indyka?
Najlepsze marynaty to te najprostsze i przygotowywane ze świeżych, naturalnych składników. Oto nasze propozycje marynat:
- ziołowa: zioła (tymianek, oregano, mięta) olej, sok z cytryny,
- słodko-gorzka: miód, musztarda, olej,
- ostra: sos sojowy, pieprz, czosnek,
- indyjska: jogurt naturalny, sok z cytryny, curry,
- włoska: bazylia, sok pomidorowy, oliwa z oliwek,
- arabska: jabłko, sok z cytryny, czosnek, imbir, oliwa z oliwek.
W zależności od gęstości przygotowanej mieszanki wystarczy natrzeć lub zalać mięso z indyka, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki. Marynowanie dokona się już samo.