Imprezowe przekąski – czym zaskoczyć swoich gości?
Jakie jedzenie króluje na imprezowych stołach? Takie, które można szybko przygotować i jeszcze szybciej zjeść. Szybkie przekąski na imprezę muszą być także małe i efektowne. Jak sprostać tym wymaganiom? Oto pomysły na imprezowe menu z naszymi wyrobami w roli głównej!
Kanapki na imprezę
Kanapki dekoracyjne, idealne na jeden kęs, to doskonały pomysł na apetyczną przystawkę. Możesz je przygotować z dodatkiem mięsa indyczego, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Delikatność indyka zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dodatkowo dekoracyjnie ozdobione będą oryginalnie wyglądały na stole. Propozycje talerza z kanapkami na imprezę:
- dla męskiego grona – kanapki z dodatkiem grubo rozdrobnionej kiełbasy: Krakowska parzona, Krakowska pieczona, Żywiecka podsuszana;
- dla pań – kanapki na bazie delikatnej Polędwicy z piersi indyka;
- dla bardzo głodnych gości – Gotowana pierś z indyka na kanapce.
Imprezowe kiełbaski
Koreczki – obowiązkowa przekąska na każdej imprezie. Nie dość, że proste w przygotowaniu, to jeszcze zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Aby rozbudzić apetyt gości, wystarczy odpowiednio skomponować 3-4 składniki i nabijać je kolejno na wykałaczkę. Podstawą tej przekąski jest Kabanos drobiowy. Do niego dołączyć możesz produkty klasyczne (ser żółty, papryka, korniszon, oliwki) lub bardziej wymyślne (pomidorki koktajlowe, ser feta, ser pleśniowy, winogrona). Kombinacja składników zależy od tego, jakiego rodzaju gościu i ilu ich się spodziewasz.
Co w przypadku imprez spontanicznych? Kiedy dzwonią znajomi, że za 20 minut będą w odwiedziny! Albo w środku tygodnia niespodziewanie wpada rodzina! Co wtedy zaserwować? Podpowiadamy, Frankfurterki z indyka. Takie kiełbaski możesz podać na zimno. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz je przyrządzić na ciepło: natnij kiełbaski, wsadź do środka paseczek np. żółtego sera, posyp przyprawami i do piekarnika. Możesz też pozostawić gościom wybór i połowę kiełbasek zaserwować im na surowo, a połowę na ciepło.