Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?
Podroby indycze pozwalają na przygotowanie wielu zdrowych, a nawet eleganckich posiłków. Są również potwierdzeniem tego, że zdrowe odżywianie się nie musi być drogie. Dlatego warto docenić ich zalety.
Wartość odżywcza podrobów
Podroby z indyka takie jak wątroba, serca, żołądki, podobnie jak mięso z indyka są bogatym źródłem lekkostrawnego białka i cennych składników odżywczych. Szczególnie wątróbka indycza jest prawdziwą bombą witaminową – ma najwięcej, ze wszystkich produktów spożywczych dostępnych w sklepie, łatwo przyswajalnego żelaza. Znajduje się w niej także fosfor, witamina A, która doskonale wpływa na skórę, wzmacnia ją i wygładza oraz biotyna, która poprawia kondycję włosów i paznokci. Osoby cierpiące na niedobór żelaza powinny jeść wątróbkę indyczą raz w tygodniu.
Podroby w kuchni
Podroby mimo tego, że ich cena jest niska, wcale nie muszą kojarzyć się z ubogimi daniami. Można z nich przyrządzić wyjątkowo eleganckie czy oryginalnie podane potrawy, które będą w stanie trafić w najbardziej wyszukane preferencje smakowe. Z uwagi na to, że podroby zawierają znaczną ilość krwi, szybko się psują, dlatego należy przyrządzić je jak najszybciej po zakupieniu. Przed obróbką należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą i usunąć wszelkie elementy niejadalne (błony, żyłki itp.), ponieważ mogłyby one zepsuć smak potrawy.
Jeśli chcemy, aby serca indycze czy żołądki indycze były kruche i smaczne po przygotowaniu, najlepiej gotować je do miękkości, tzn. około 1-1,5 godziny. By z tak przyrządzonych podrobów powstał wykwintny posiłek, warto je podać w towarzystwie musztardy, chrzanu, czy białego wina. Pełnię smaku wydobędziemy z nich, serwując je także z rozdrobnionymi owocami (jabłkami, pomarańczą).