Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i miodem
Idealna propozycja na rodzinny wielkanocny obiad w której bogaty smak białej kiełbasy z indyka łączy się ze słodko- kwaśną nutą. Znakomite urozmaicenie świątecznego menu.

Ten przepis zachwyci fanów białej kiełbasy. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem z białą kiełbasą jest wielkanocny żurek. Ale my mamy dla Was inną propozycję na wielkanocny stół. Pyszne połączenie jabłek, przypraw i oczywiście najważniejszej gwiazdy w tym daniu kiełbasy białej z bazylią i majerankiem.
Składniki:
- kiełbasa biała z bazylią i majerankiem Strefa Indyka
- żurawina świeża lub suszona
- jabłko 2-3szt.
- miód 2 łyżki
- olej rzepakowy 40g
- musztarda francuska 2 łyżeczki
- naczynie żaroodporne
Sposób wykonania:
- Jabłka pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne
- Białą kiełbasę i jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żurawiną.
- Z oleju, miodu i musztardy robimy marynatę i zalewamy bialą kiełbasę.
- Pieczemy w temp. 1800C do około 30 minut, do momentu uzyskania złotej barwy kiełbasy.
Gwarantujemy, że będzie pyszna. Smacznego!:)