Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Lekka sałatka warstwowa

Ciekawa forma podania zawsze sprawia, że posiłek staje się niesamowitym doznaniem kulinarnym i czekamy na niego z utęsknieniem. Piękny wygląd, pyszne składniki to połączenia po które na pewno z wielką chęcią sięgną osoby dbające o jakość swoich posiłków.

 

Poznajcie naszą propozycję. To pyszna sałatka, która oprócz mnóstwa witamin będzie źródłem łatwo przyswajalnego białka z mięsa indyka. Umieszczenie jej w szklanym naczyniu dodatkowo sprawi, że będzie atrakcyjną dekoracja stołu.

Warto również przypomnieć, że mięso z indyka jest niskokaloryczne, lekkostrawne oraz jest źródłem wielu minerałów i witamin z grupy B. Często jest zalecane przy dietach alergicznych oraz osobom aktywnym fizycznie. W połączeniu z warzywami będzie znakomitą szybką przekąską w ciągu dnia.

Składniki na 2 porcje

Sos:

 

Składniki na sałatkę odpowiednio przygotowujemy, czyli wędlinę kroimy w kostkę, paprykę w paski, a marchewkę po obraniu w cienkie paski. Żółty ser ścieramy na dłuższe paski na tarce. Następnie w szklanym wysokim naczyniu układamy kolejne warstwy naszych składników. Na koniec przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, czyli jogurt naturalny, majonez ( jeśli wolicie wersję light to należy z niego zrezygnować), musztardę. Całość dokładnie mieszamy aby nie zostały grudki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

 

Smacznego! 🙂

Ułatwienia dostępu