Lekka sałatka warstwowa
Ciekawa forma podania zawsze sprawia, że posiłek staje się niesamowitym doznaniem kulinarnym i czekamy na niego z utęsknieniem. Piękny wygląd, pyszne składniki to połączenia po które na pewno z wielką chęcią sięgną osoby dbające o jakość swoich posiłków.
Poznajcie naszą propozycję. To pyszna sałatka, która oprócz mnóstwa witamin będzie źródłem łatwo przyswajalnego białka z mięsa indyka. Umieszczenie jej w szklanym naczyniu dodatkowo sprawi, że będzie atrakcyjną dekoracja stołu.
Warto również przypomnieć, że mięso z indyka jest niskokaloryczne, lekkostrawne oraz jest źródłem wielu minerałów i witamin z grupy B. Często jest zalecane przy dietach alergicznych oraz osobom aktywnym fizycznie. W połączeniu z warzywami będzie znakomitą szybką przekąską w ciągu dnia.
Składniki na 2 porcje
- Pierś z indyka gotowana ze Strefy Indyka –dwa grube plastry
- sałata lodowa lub pekińska – połowę główki
- kukurydza konserwowa- 2 łyżki
- papryka czerwona- 1/3 sztuki
- marchewka- ½ sztuki
- tarty żółty ser- dwie łyżki
Sos:
- jogurt naturalny- 3 łyżki
- majonez- 1 łyżka
- musztarda- 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Składniki na sałatkę odpowiednio przygotowujemy, czyli wędlinę kroimy w kostkę, paprykę w paski, a marchewkę po obraniu w cienkie paski. Żółty ser ścieramy na dłuższe paski na tarce. Następnie w szklanym wysokim naczyniu układamy kolejne warstwy naszych składników. Na koniec przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, czyli jogurt naturalny, majonez ( jeśli wolicie wersję light to należy z niego zrezygnować), musztardę. Całość dokładnie mieszamy aby nie zostały grudki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego! 🙂