Wielkanocny żurek
Żurek, czyli barszcz biały to popularna zupa podawana podczas Wielkanocy. Kiedyś znana jako biała chuda zupa jedzona przez cały Wielki Post, a obecnie podawana w droższej wersji, czyli z ziemniakami oraz białą kiełbasą.
Poznajcie nasz przepis na świąteczny żurek na maślance z kiełbasą białą z indyka z bazylią i majerankiem ze Strefy Indyka.
Składniki:
2 l maślanki
400 g obranych ziemniaków
500 g białej kiełbasy z indyka z bazylią i majerankiem Strefa Indyka
200 gramów śmietany, min. 30% tłuszczu
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe, suszone
6 kulek ziela angielskiego
4 g suszonego majeranku
3 jajka
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, do smaku
40g masła
40g mąka pszenna
Sposób wykonania:
1. Do garnka wlewamy maślankę, gotujemy do momentu aż powstanie twaróg.
2. Kiełbasę białą ze Strefy Indyka pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor.
3. Maślankę przecedzić przez gazę, serwatkę odstawić, a twarożek który zostanie oddzielony od serwatki można wykorzystać do innego przepisu.
4. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm. Gotujmy osobno.
6. Ugotowane ziemniaki odkładamy na bok.
7. Z mąki i masła robimy zasmażkę.
8. Do serwatki dodajemy: ziemniaki, kiełbasę białą z indyka z bazylią i majerankiem, przeciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 20 minut. Gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę. Zasmażkę najlepiej dodać do niej z 50ml wody zimnej, żeby się ładnie rozgotowała i nie powstały kluski.
10. Zupę doprawić do smaku, przyprawą uniwersalną, solą oraz pieprzem.
11. Podawać każdą porcję z 1/2 jajka.
Smacznego! 🙂