Pieczone bataty z kiełbasą suchą z indyka
Niebanalnie i pysznie? Oczywiście. Kolejna odsłona dania, które zachwyci i dodatkowo będzie źródłem świeżej porcji witamin.
Poznajcie nasz przepis i cieszcie się smakiem razem z nami. Słodki smak pieczonych batatów w połączeniu z delikatną, mięsną kiełbasą suchą z indyka tworzą idealny duet.

Składniki:
- kiełbasa sucha z indyka ze Strefy Indyka- 200g
 

- bataty 4 sztuki,
 - jarmuż 30-50g,
 - gotowana ciecierzyca 100g,
 - olej do skroplenia batatów,
 - sól,
 - masło 1-2 łyżki.
 
Składniki na humus paprykowy:
- 1 duża papryka czerwona,
 - 150g ciecierzycy z puszki lub słoika,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
 - 2 łyżeczki soku z cytryny,
 - sól, pieprz,
 - kmin rzymski.
 
Sposób przygotowania – bataty pieczone:
- Bataty umyć, każdy umieścić na kawałku folii aluminiowej na tyle dużej by móc go łatwo zawinąć.
 - Bulwy skropić oliwą lub olejem i oprószyć solą, następnie dobrze rozprowadzić tłuszcz na każdej bulwie.
 - Zawinąć w folię i ułożyć w piekarniku rozgrzanym do 2000C.
 - Bataty piec około 40-60 minut do miękkości ( długość pieczenia uzależniona od wielkości bulwy).
 
Sposób przygotowania humusu:
Paprykę umyć, pokroić na 4 części i piec w piekarniku w 2000C około 20 minut przewracając co jakiś czas. Do wystudzonej i obranej ze skóry papryki dodać pozostałe składniki na humus i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku.
Kiełbasę suchą z indyka pokroić w kostkę, smażyć na maśle. Upieczone bataty faszerować humusem, a na górę dodać pieczoną kiełbasę suchą z indyka. Udekorować ciecierzycą i jarmużem . Podawać od razu po przygotowaniu.
I gotowe! Smacznego! 🙂