strefaindyka.pl
logo Łukosz
blog firmowy

Koszyczki z tortilli

Dla większości z nas majówka kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Jednak zamiast popularnych i nieco tłuściejszych potraw, warto iść z duchem czasu i zaskoczyć domowników czymś lekkim i delikatnym. Mięso i wędliny z indyka znakomicie sprawdzą się w tej roli.

Poniżej propozycja szybkiej i smacznej przekąski.

Sałatka z gotowanej z piersi z indyka w koszyczkach z tortilli

Sugerowana porcja dla 6 osób

 

Składniki koszyczki:

 

Składniki sałatka:

 Sos do sałatki

 

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos połączyć za pomocą trzepaczki rózgowej.

 

Przygotowanie sałatki i koszyczków z tortilli:

Z dwóch  tortilli wyciąć 6 krążków, uformować koszyczki w foremce do mufinek. Zapiec w piekarniku do momentu aż się zrobią chrupkie (około 10-15min. 160 0 C) .

Brokuł podzielić na małe różyczki, krótko gotować w osolonej wodzie. Następnie przelać go zimną wodą. Pozostawić do wystudzenia i ocieknięcia. Cebulę pokroić w piórka, rzodkiewkę i pierś z indyka gotowaną Strefa Indyka Łukosz pokroić w paski. Pietruszkę posiekać, a sałatę poszarpać na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać  razem. Polać sosem.

Gotową sałatkę przełożyć do wystudzonych koszyczków, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

Smacznego! 🙂