strefaindyka.pl
logo Łukosz
blog firmowy

Pomysł na… sałatki z indykiem

Jak zagospodarować pozostałości po smażonym indyku? Oto kilka pomysłów na zdrowy lunch typu „leftovers”. Sprawdź, które z poniższych składników masz w lodówce lub przetestuj własną wariację sałatki na bazie indyczego mięsa i zdrowych dodatków.

Sałatka z indyka z jabłkiem i serem pleśniowym

 

Zastanawiasz się co zrobić z resztkami ze smażonej lub pieczonej piersi indyka? Wykorzystaj smaczne mięso do przygotowania pysznego lunchu w iście amerykańskim stylu (ang. „leftover lunch”). Pokrój mięso w kostkę i sprawdź, czy w domowej kuchni znajdziesz następujące składniki:

 

 

Wymieszaj w miseczce oliwę, ocet, miód i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zgnieciony ząbek czosnku. Dobrze wymieszaj. Jabłko pokrój w drobną kostkę, cebulę w cienkie krążki. Dodaj pokrojone mięso z indyka, mieszankę warzyw, serek. Podawaj na talerzu udekorowanym dużymi liśćmi sałaty lodowej. Danie ozdób suszoną żurawiną. Smacznego!

 

Sałatka z indyka z selerem

 

Kolejna wersja dla osób szukających pomysłu na wykorzystanie smacznych resztek smażonej piersi indyczej. Sałatkę w wydaniu z selerem i cebulką można doprawić większą ilością majonezu – w zależności od indywidualnych potrzeb. Wszystkie składniki mieszamy aż do uzyskania lekkiej, jednolitej masy. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu – dla lepszego smaku można pozostawić na kilka godzin w lodówce.

 

Składniki

 

Sałatka z indykiem i pomidorkami koktajlowymi

 

Niezwykle prosta, lekka sałatka do przygotowania „na szybko”. Idealna jako pożywne śniadanie lub lunch do pracy. Mięso indycze kroimy w kostkę. Dodajemy pomidorki, serek feta, sałatę i rukolę. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Składniki

Zamiast smażonej piersi z indyka można skorzystać z gotowych produktów z indyka ze Strefy Indyka. Wybór jest naprawdę bardzo duży.