Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Falafel z parówkami z fileta indyczego

Falafel to popularne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy. My proponujemy wersję wzbogaconą, czyli z dodatkiem parówek z fileta indyczego ze Strefy Indyka. Te wyjątkowe w smaku parówki oprócz tego, że są po prostu smaczne to jeszcze wyprodukowane tylko z fileta indyczego! Mamy nadzieję, że dacie się skusić i spróbujecie. Warto! Przepis jest naprawdę łatwy.

Stół na którym są ustawione talerz z hamburgerem, talerz z falaflem, brokuł, miska z sosem, opakowanie parówek z indyka, oraz filiżanka.

Składniki:

Sos do burgera:

Sposób przygotowania

Namoczyć soczewicę na 12 godzin. Następnie odcedzić i zblendować na jednolitą konsystencję. Całość przełożyć do większej miski. Pokroić w kostkę: parówki z fileta indyczego, surową cebulę, ząbki czosnku i dodać do zblendowanej ciecierzycy. Dodać 2 łyżki pokrojonej świeżej pietruszki oraz łyżkę świeżej kolendry. Całość doprawić przyprawami: chili, cynamon, mielony imbir, mielony kardamon oraz solą według uznania. Dodać jajo oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszać i uformować płaskie, okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony.

Tak przygotowane falafel można jeść samo, z dodatkiem sałatki lub wykorzystać jako kotlet do klasycznego burgera.

Do przygotowania sosu burgera wystarczy wymieszać 1/2 łyżki sosu siracha oraz 2 łyżki majonezu. Na przekrojoną bułkę nałożyć sos, liście sałaty, falafel oraz dodać plastry pomidora i ogórków.

Smacznego! 🙂

Ułatwienia dostępu