Falafel z parówkami z fileta indyczego
Falafel to popularne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy. My proponujemy wersję wzbogaconą, czyli z dodatkiem parówek z fileta indyczego ze Strefy Indyka. Te wyjątkowe w smaku parówki oprócz tego, że są po prostu smaczne to jeszcze wyprodukowane tylko z fileta indyczego! Mamy nadzieję, że dacie się skusić i spróbujecie. Warto! Przepis jest naprawdę łatwy.
Składniki:
- 2 parówki z fileta indyczego- Strefa Indyka
- 200g namoczonej ciecierzycy
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka kolendry świeżej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki chili
- łyżeczka soli
- pomidor
- jajo
- ogórek konserwowy
- bułka żytnia
- 2 łyżki oleju
- 3 liście sałaty
Sos do burgera:
- ½ łyżki sosu siracha
- 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
Namoczyć soczewicę na 12 godzin. Następnie odcedzić i zblendować na jednolitą konsystencję. Całość przełożyć do większej miski. Pokroić w kostkę: parówki z fileta indyczego, surową cebulę, ząbki czosnku i dodać do zblendowanej ciecierzycy. Dodać 2 łyżki pokrojonej świeżej pietruszki oraz łyżkę świeżej kolendry. Całość doprawić przyprawami: chili, cynamon, mielony imbir, mielony kardamon oraz solą według uznania. Dodać jajo oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszać i uformować płaskie, okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony.
Tak przygotowane falafel można jeść samo, z dodatkiem sałatki lub wykorzystać jako kotlet do klasycznego burgera.
Do przygotowania sosu burgera wystarczy wymieszać 1/2 łyżki sosu siracha oraz 2 łyżki majonezu. Na przekrojoną bułkę nałożyć sos, liście sałaty, falafel oraz dodać plastry pomidora i ogórków.
Smacznego! 🙂