Tarte tatin z kiełbasą suchą z indyka i szparagami
Szparagi to zdrowe warzywa, które niestety ze względu na swoją sezonowość zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Sezon na nie trwa kilka tygodni i zaczyna się w połowie kwietnia. Warto wówczas wprowadzić je do swojej diety i spróbować w towarzystwie delikatnego mięsa z indyka. Smak dania będzie unikatowy a wygląd zachęci nawet największych niejadków do jego spróbowania. Do dzieła!
Oto nasza propozycja
Tarte tartin z kiełbasą suchą z indyka Strefa Indyka. Poniżej opis przygotowania ale zapraszamy również do obejrzenia filmu z przepisem na kanale YT- Strefa Indyka.
Składniki:
- kiełbasa sucha z indyka Strefa Indyka 200g
- szparagi pęczek
- ciasto francuskie 220g
- masło 1 łyżka
- cukier 200g
- żółtko
- ser feta 100g
Kiełbasę suchą z indyka pokrój w drobną kostkę. Odkrój główkę szparagów (przyda się do dekoracji dania), pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.
Wyciągnij ciasto francuskie z opakowania i rozłóż równo na płaskiej powierzchni. Następnie odrysuj nożem kształt koła. Zwróć uwagę aby było takiej samej wielkości jak górna część patelni lub naczynia w którym będziesz przygotowywać potrawę.
Na patelni roztop łyżkę masła, dodaj cukier i delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitej, płynnej, brązowej konsystencji. Następnie dodaj pokrojone wcześniej: kiełbasę suchą z indyka i szparagi. Delikatnie mieszaj i piecz ok. 3-5 minuty. Dopraw solą i pieprzem i do smaku.
Nałóż wykrojone wcześniej ciasto francuskie na górną część patelni i posmaruj rozbełtanym żółtkiem.
Ciasto ma przykrywać całość farszu. Następnie włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, w temperaturze 2000 C do momentu zarumienienia ciasta.
Wyciągnij patelnię z piekarnika, przykryj talerzem. Nie odrywając talerza odwróć patelnię tak aby dolna zawartość patelni została na talerzu i stała się teraz górną częścią dania.
Udekoruj pokruszonym serem feta oraz końcówkami zostawionych główek szparagów.
Uff i gotowe. Spróbujecie?:)