Przepis na… burgera z indyka
Czy wiecie, że burger może być nie tylko pyszny, ale również niskokaloryczny i zdrowy? Stanie się tak jeśli w podstawowym przepisie na burgera wprowadzi się kilka modyfikacji… Przed Wami – przepis na burgera z indyka!
Burger to kanapka, która od dziesiątek lat cieszy się olbrzymią popularnością na całym świecie, a prawdziwe mistrzostwo w przyrządzaniu burgerów osiągnęli Amerykanie. Klasyczny burger składa się z lekko zgrillowanej pszennej bułki, kotleta wołowego, czerwonej cebuli, sałaty, pomidora, ogórka, keczupu oraz majonezu. W różnych wariacjach dodaje się do niego np. plastry chrupiącego boczku, żółty ser, jajko sadzone oraz różne sosy na bazie majonezu. Wszystko to sprawia, że burger – choć pyszny i sycący – może być prawdziwą bombą kaloryczną, liczącą nawet 800-1000 kalorii. Na szczęście są sposoby, i to całkiem proste, by zmienić klasycznego burgera w lekką, smaczną kanapkę, na którą pozwolić sobie mogą nawet osoby dbające o linię!
Burger z indyka
Składniki:
- 200 gramów mielonego mięsa z indyka (np. fileta lub udźca bez skóry Łukosz),
- bułka pełnoziarnista, orkiszowa lub graham,
- plaster żółtego sera,
- pomidor,
- ogórek konserwowy,
- czerwona cebula,
- sałata,
- bułka tarta,
- jajko,
- koperek,
- natka pietruszki,
- keczup,
- majonez,
- sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać nieco bułki tartej, posiekany koperek i natkę, osolić i opieprzyć. Wyrobić masę, uformować kotleta, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. W międzyczasie na suchej patelni lub w piekarniku lekko zgrillować bułkę. Połowę bułki posmarować łyżeczką keczupu, drugą połowę – łyżeczką majonezu. Na dolnej części bułki ułożyć sałatę, kotleta, plaster sera, plastry pomidora, ogórka i czerwonej cebuli. Nakryć drugą połówką bułki.
Można podawać z frytkami z marchewki (marchewkę należy pokroić w słupki, posolić, popieprzyć, oprószyć tymiankiem i upiec w piekarniku).
Życzymy smacznego!