Meksykańskie trio- indyk, gorzka czekolada i pikantne papryczki chili
Czy czekolada, papryczki chili i mięso z indyka to dobre połączenie? Jak najbardziej . Sos z ostrych papryczek i gorzkiej czekolady to jedno z meksykańskich dań charakterystycznych dla tego regionu.
Szlachetne mięso z indyka to źródło pełnowartościowego białka, które jest dobrym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, niacyny oraz selenu. W połączeniu z delikatnie słodką nutą gorzkiej czekolady oraz intensywnym smakiem papryczki chili, pozwala uzyskać niezwykłe danie, bogate w zupełnie nieoczywiste smaki dla tradycyjnego Europejczyka.
Przepis
Składniki:
- Mięso z indyka medalion 1kg
- 5 suszonych chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 – 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe, zmielone w młynku lub w moździerzu
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonego anyżu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka sezamu
- ⅓ szklanki rodzynek
- ½ szklanki krojonych pomidorów
- 40 g gorzkiej czekolady, minimum 80% kakao
- 1 ½ – 2 szklanek wody z namoczonych papryk
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Suszone papryki przeciąć i wyjąć pestki, odmierzyć 1 łyżeczkę pestek i zostawić, a resztę wyrzucić. Tak przygotowane papryki zalać 2 szklankami wrzątku i zostawić przynajmniej na 30 minut do namoczenia.
- W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na dnie niedużego rondla rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać przez 1 – 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Wtedy dodać wszystkie przyprawy, odmierzoną łyżkę pestek chili, zmniejszyć ogień i smażyć kolejne 2 – 3 minuty.
- Orzechy, pestki, migdały i sezam zmiksować w młynku lub blenderze na mąkę, następnie dodać rodzynki i ponownie krótko zblendować. Tak rozdrobnione orzechy i bakalie dodać do smażącej się cebuli i zamieszać.
- Następnie odsączyć namoczoną paprykę, wody nie wylewać. Paprykę zblendować i dodać do garnka z cebulą i bakaliami, dokładnie zamieszać i dodać pozostałe składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić przez 10 – 15 minut. Na koniec jeszcze raz zblendować ręcznym blenderem i w razie potrzeby dolać więcej wody z namoczonych papryk.
Podawać ze smażonym mięsem z indyka, pieczonym kalafiorem, pieczonymi warzywami lub smażonym tofu.
Życzymy smacznego ! 🙂