Pomysł na… parówki z indyka
Parówki nieodłącznie wiążą się ze smakiem dzieciństwa. Można je jeść nie tylko na zimno czy grzać w wodzie – będą świetną podstawą pysznego dania obiadowego: strogonowa z parówkami i pieczarkami!
Boeuf strogonow to danie z pogranicza kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. W oryginale jest to rodzaj gulaszu z polędwicy pokrojonej w paski, usmażonej z cebulą i pieczarkami, czasami z dodatkiem kwaszonych ogórków oraz przecieru pomidorowego. W różnych krajach przepis na strogonowa modyfikowano – zamiast polędwicy używano np. łopatki wieprzowej lub piersi z kurczaka. My proponujemy strogonowa na bazie parówek z indyka. To doskonały pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację na ciepło.
Strogonow z parówkami z indyka
Składniki:
- pół kilograma parówek z indyka Łukosz,
- 30 gramów pieczarek,
- duża cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szklanka bulionu drobiowego,
- 150 ml śmietany 30%,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
- mąka,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Pokrojone na 3-centymetrowe kawałki parówki z indyka Łukosz zrumienić na złoty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko smażyć razem 5 minut. Danie oprószyć mąką, smażyć przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy, bulion oraz śmietanę 30%. Dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Na talerzu można posypać świeżą natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami.
Jako danie obiadowe strogonow z parówkami z indyka doskonale komponuje się z ryżem. Na kolację świetnie pasuje do niego chrupiące pieczywo.