Indyk i szpinak- smaczny duet
Wiosna to okres wzmożonej aktywności fizycznej oraz postanowień zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. To również idealny moment, by wzbogacić swoją dietę w warzywa bogate w witaminy i związki mineralne. Bez wątpienia szpinak w towarzystwie mięsa z indyka to pyszny duet, który poprawi nam samopoczucie i dostarczy mnóstwa energii na cały dzień!
Mięso z indyka jest delikatne i znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wiosennej sałatki. Ma w sobie witaminę A i witaminy z grupy B, niacynę, selen oraz cynk, jest źródłem świetnie przyswajalnego białka, niskokaloryczne i bardzo sycące. Każdy kto chce zdrowo się odżywiać i urozmaicać swoją dietę nie może także zapomnieć o dostarczaniu zdrowej porcji warzyw. Niestety zapomnianym i niezbyt dobrze kojarzącym się warzywem z okresu dzieciństwa jest szpinak. A właśnie to warzywo jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, potasu i jako jedne z nielicznych warzyw źródłem witaminy E. Dlatego świetnym pomysłem jest wykorzystanie go do przygotowania szybkiej i treściwej sałatki.
Składniki:
- świeże listki szpinaku baby – opakowanie,
- granat – 1 sztuka,
- pierś z indyka – około 500g.
Sos winegret:
- 5 łyżek oliwy,
- 2 łyżki octu balsamicznego (lub winnego, jabłkowego),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki musztardy.
Przygotowanie sosu winegret:
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w podanej kolejności: musztarda, cukier, ocet, sól. Na końcu połącz z oliwą.
Przygotowanie
Przygotuj pierś z indyka w swój ulubiony sposób. Możesz ją ugotować w wodzie z dodatkiem warzyw, usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju lub upiec w piekarniku. Jeśli zdecydujesz się na smażenie lub pieczenie wcześniej natrzyj ją z obu stron solą i słodką papryką. Możesz również wykorzystać wędliny: Pierś z indyka gotowaną lub Polędwicę z piersi indyka. Obydwa produkty wyróżniają się delikatnym smakiem. Tak przygotowaną pierś z indyka pokrój w kostkę, dodaj umyte listki szpinaku i owoce granatu. Całość przypraw przygotowanym sosem winegret. Dla wzmocnienia smaku można dodać wyciśnięty ząbek czosnku lub doprawić ziołami prowansalskimi.
Smacznego.