Indyk w galarecie – co trzeba wiedzieć?
Wielu osobom galaretki kojarzą się przede wszystkim z ciastami i deserami na słodko, z dodatkiem owoców i bitej śmietany. Tymczasem istnieją także mięsa oraz wędliny w galarecie, które są świetnym, pełnowartościowym posiłkiem. Osobom, które dbają o linię, z pewnością można polecić indyka w galarecie.
Indyk to mięso o walorach zdrowotnych i smakowych. Zarówno poszczególne partie mięsa, jak i wykonane z niego wędliny zawierają w sobie mnóstwo żelaza, witamin z grupy B, doskonale przyswajalnego białka oraz cynku. Dodatkowo, indyk jest chudy, niskokaloryczny oraz lekkostrawny.
Indyk w galarecie – zdrowie na talerzu!
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że bardzo zdrowym produktem są galarety mięsne, wykonywane na bazie żelatyny. Żelatyna bowiem jest niezwykle bogatym źródłem kolagenu, a więc substancji niezbędnej do zachowania zdrowia stawów. Można w niej znaleźć również glukozaminę, która przyspiesza naturalną regenerację uszkodzonej chrząstki stawowej. Dodatkowo, żelatyna pomaga utrzymywać zdrowie paznokci, zawiera aminokwasy wzmacniające włosy, a także potas, który pozwala skuteczniej walczyć z nadprogramowymi kilogramami. Indyk w galarecie – połączenie chudego mięsa i zdrowej galaretki – powinien więc na stałe zagościć w naszym codziennym menu. Ciekawą propozycją jest m.in. finezja z indyka od firmy Łukosz, gdzie delikatne kawałki mięsa z indyka oraz klarowną galaretę połączono z pełnymi witamin warzywami. Natomiast dla ceniących bardziej wyrazisty smak firma Łukosz poleca udziec z indyka w galarecie, który jest znakomity na kanapki lub w formie przystawki.
Śniadaniowe inspiracje
Jak zatem dobrze zacząć dzień? Od pożywnej kanapki z indykiem w galarecie!
Składniki:
- dwie kromki chleba graham,
- liście sałaty,
- finezja z indyka Łukosz lub udziec z indyka z w galarecie Łukosz,
- pomidor,
- szczypiorek,
- łyżeczka masła.
Chleb podpiec przez chwilę w rozgrzanym piekarniku lub na patelni bez tłuszczu. Gdy przestygnie, posmarować cienko masłem. Ułożyć na pieczywie sałatę, indyka w galarecie oraz pokrojonego w plastry pomidora. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Życzymy smacznego.