Indyk z makaronem – zdrowo i smacznie
Indyk z makaronem to doskonały pomysł na smaczny, zdrowy, a do tego szybki obiad! Idealnie sprawdzi się również jako niewymagające dużej ilości pracy danie imprezowe. Dziś proponujemy Wam indyka z makaronem !
Indyk i makaron to doskonałe połączenie, które kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Mięso z indyka jest bardzo chude, niskokaloryczne, bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Z kolei makaron, zwłaszcza pełnoziarnisty, to idealne źródło węglowodanów – niezbędnego paliwa dla naszego mózgu. Dlatego warto, by jak najczęściej produkty te gościły na naszych stołach.
Indyk z makaronem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu (najlepsze będą rurki),
- 500 g piersi z indyka,
- 250 g pieczarek lub pomidorów,
- duża cebula,
- 200 ml śmietanki 30%,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, ulubione zioła.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Pierś z indyka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na złoty kolor patelni z rozgrzanym olejem. Pod koniec smażenia dodać posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać do całości oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki lub obrane ze skórki pomidory. Podlać niewielką ilości wody, dusić pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać śmietanę, osolić i opieprzyć do smaku, dusić jeszcze 2 – 3 minut. Do sosu dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać, posypać natką pietruszki, świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.
Jako danie obiadowe indyka z makaronem podawać można w towarzystwie sałaty w sosie vinegret lub zblanszowanych różyczek brokułu. Na przyjęciu będzie do niego świetnie pasować chrupiąca bagietka albo pełnoziarnista ciabatta.
Smacznego.