Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Indyk z makaronem – zdrowo i smacznie

Indyk z makaronem to doskonały pomysł na smaczny, zdrowy, a do tego szybki obiad! Idealnie sprawdzi się również jako niewymagające dużej ilości pracy danie imprezowe. Dziś proponujemy Wam indyka z makaronem !

Indyk i makaron to doskonałe połączenie, które kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Mięso z indyka jest bardzo chude, niskokaloryczne, bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Z kolei makaron, zwłaszcza pełnoziarnisty, to idealne źródło węglowodanów – niezbędnego paliwa dla naszego mózgu. Dlatego warto, by jak najczęściej produkty te gościły na naszych stołach.

Pierś z indyka na białym talerzu. W tle widać warzywa oraz sól i pieprz.

Indyk z makaronem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

Makaron z sosem na talerzu. Talerz stoi na drewnianej podstawce.

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Pierś z indyka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na złoty kolor patelni z rozgrzanym olejem. Pod koniec smażenia dodać posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać do całości oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki lub obrane ze skórki pomidory. Podlać niewielką ilości wody, dusić pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać śmietanę, osolić i opieprzyć do smaku, dusić jeszcze 2 – 3 minut. Do sosu dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać, posypać natką pietruszki, świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.

Jako danie obiadowe indyka z makaronem podawać można w towarzystwie sałaty w sosie vinegret lub zblanszowanych różyczek brokułu. Na przyjęciu będzie do niego świetnie pasować chrupiąca bagietka albo pełnoziarnista ciabatta.

Smacznego.

Ułatwienia dostępu