Ciepłe dania na imprezę – potrawy z indyka
Dla uczestników szalonych karnawałowych imprez najlepiej przygotować zimny bufet. Powinny znaleźć się w nim sałatki, kanapki, ruloniki, koreczki i inne przekąski, które można szybko przygotować, a jeszcze szybciej zjeść. Co, jednak jeśli w trakcie imprezy goście zaczynają nabierać apetytu? Warto podać wtedy gorące danie, które pozwoli zregenerować siły do dalszej zabawy. Smakowite mięso z indyka serwowane na ciepło będzie doskonałym uzupełnieniem zimnych przekąsek. Nawet najwybredniejsi goście nie poczują się zawiedzeni.
Sakiewki z indyka
Składniki (na 6 porcji):
- pierś indyka lub polędwiczki z indyka (ok. 80 dag),
- 30 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 5 dag sera pleśniowego typu rokpol,
- sól, pieprz,
- kilka orzechów włoskich.
Wykonanie:
- Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na 6 kawałków. Przykryć folią spożywczą i rozbić. Powstałe płaty oprószyć sola i pieprzem.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Obraną cebule drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć razem kilka minut. Dodać pokruszony ser, wymieszać, zdjąć z ognia. Farsz doprawić solą i pieprzem, połączyć z kilkoma posiekanymi orzechami włoskimi.
- Na płatach mięsa układać porcje farszu, formować sakiewki, u góry związać białą nicią. Sakiewki ustawić w rondlu i zalać wodą, by całe mięso było przykryte. Gotować z dodatkiem soli ok. 20 min. Podawać z frytkami.
Gulasz z indyka pod pierzynką
Składniki:
- filet z piersi indyka (ok. 30 dag),
- 3 plastry bekonu,
- 1 cebula,
- marchewka,
- 6 pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- tymianek,
- mąka,
- oliwa,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- ¼ szklanki śmietany,
- sól, pieprz,
- płat ciasta francuskiego lub plastry żółtego sera.
Wykonanie:
- Obraną marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Bekon pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano. Dodać masło i warzywa, smażyć 10 min.
- Filet pokroić w kostkę, oprószyć mąką i łyżeczką tymianku, przesmażyć na oliwie. Podlać niewielką ilością wody, dusić 10 min. Dodać warzywa i bekon, wymieszać. Wlać śmietanę, gotować 2 min. Doprawić solą i pieprzem.
- Gulasz nałożyć do naczyń do zapiekania (każde naczynie powinno mieć wielkość jednej porcji). Z ciasta francuskiego wyciąć kółka nieco większe niż foremki. Nałożyć na wierzch, zacisnąć na brzegach widelcem, nakłuć. Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200o .Zamiast ciasta francuskiego można położyć plastry żółtego sera (wówczas czas pieczenia skrócić o połowę). Podawać na ciepło.
Indyk w sosie pomarańczowym
Składniki:
- pierś indyka (50-60 dag),
- łyżka mąka,
- łyżka oleju,
- łyżka masła,
- 1 jajko,
- łyżka posiekanych migdałów,
- sól, pieprz,
- sos: szklanka bulionu, 2 pomarańcze, cytryna, skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy, 2 łyżki wódki, 2 łyżki śmietanki kremówki
Wykonanie:
- Piersi indyka pokroić na kotlety, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i rozkłóconym jajku. Kotlety usmażyć na patelni.
- Pomarańcze obrać, pokroić w półplasterki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych otworach. Do bulionu dodać startą skórkę, połówki pomarańczy i wódkę, zagotować. Sos gotować na małym ogniu 2-3 min. Dodać śmietankę, wymieszać.
- Kotlety ułożyć na półmisku, posypać migdałami. Podawać z sosem pomarańczowym.
Indyk nadziewany suszonymi owocami
Składniki:
- pierś indyka (1 kg),
- 15 suszonych moreli,
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek,
- 10 dag rodzynek,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki przyprawy do indyka,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Suszone owoce zalać winem i odstawić na 2-3 godz. Po tym czasie owoce osączyć na sicie, zachowując zalewę.
- Pierś indyka naciąć w poprzek, nie docinając do końca (tak, aby powstała kieszonka). Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przyprawą. Do nacięcia włożyć owoce i mięso zwinąć formując roladę, obwiązać nicią kuchenną.
- Tak przygotowaną roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować masłem, piec 15 min. w temp. 220°C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 45 min. Od czasu do czasu podlewać roladę płynem pozostałym po moczeniu owoców, a później sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
- Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem, podawać z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.
Życzymy smacznego.