Sałatka z indyka na świąteczny stół
Boże Narodzenie nieodłącznie wiąże się w naszym kraju z ucztowaniem. Rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi. Co podać, aby było smacznie, efektownie i odświętnie? Elegancka potrawa z indyka wspaniale podkreśli uroczystą atmosferę świąt. Zachwyci także wyjątkowym smakiem i pięknym zapachem.
Świąteczna sałatka z udźcem z indyka w galarecie
Składniki:
- 300 gramów udźca z indyka w galarecie,
- 100 gramów korniszonów,
- 100 gramów świeżego ananasa,
- 1 niewielka cebula,
- natka pietruszki.
Redukcja wina:
- garść rodzynek,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 laska cynamonu,
- 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki do redukcji z wyjątkiem musztardy, przekładamy do rondelka i gotujemy na dość dużym ogniu do czasu odparowania ¾ objętości. Powstała redukcja powinna być dość gęsta. Redukcję odstawiamy z ognia, dodajemy musztardę francuską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Udziec z indyka w galarecie kroimy w cienkie plastry, a następnie w kawałki wielkości 1 – 2 cm. Korniszony kroimy w plasterki, ananasa kroimy w drobne kawałki. Świeżego ananasa możemy zastąpić tym z puszki. Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę szatkujemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą polewając sosem winnym. Całość przekładamy do ozdobnych kieliszków.
Życzymy smacznego.