Mięso z indyka w galarecie – sprawdzone przepisy
Wśród ciekawych potraw z indykiem, nie może zabraknąć takiego rarytasu jak galaretka. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego wspaniale smakuje i jest zdrowa. Jak ją przyrządzić? Oto krótka porada.
Przygotuj wywar
Dobra galaretka to taka, która powstaje z rosołu. Przygotowanie wywaru jest bardzo proste – do dużego garnka wkładamy mięso z indyka, czyli udziec, skrzydełka lub całą tuszkę. Oprócz tego warzywa: marchew, pietruszkę, przypieczoną cebulę, por, seler. Doprawiamy ulubionymi ziołami: liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Jeśli nie chcemy dodawać żelatyny, do wywaru można dołożyć kurze nóżki, które zżelują cały wywar. Tajemnicą wywaru na galaretki jest długi czas powolnego gotowania. Długi czas, czyli ile? Nawet cały dzień.
Jakie dodatki?
W zasadzie do galaretki można włożyć wszystko, co lubimy. W pierwszej kolejności wykorzystajmy te produkty, które znalazły się w wywarze. Marchew kroimy w drobną kosteczkę, podobnie postępujemy z pietruszką i selerem. Jeśli chodzi o mięso, trzeba wyjąć je nieco wcześniej, by nie rozgotowało się zbyt mocno. Następnie oddzielamy mięso od kości. Ponadto możemy wrzucić groszek zielony, kukurydzę i jajko.
Składamy do całości
Wszystkie suche składniki układamy w filiżankach, salaterkach lub plastikowych kubeczkach. Lekko przestudzony wywar wlewamy do naczyń i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.
Goście będą zachwyceni, ponieważ będzie to całkowicie dietetyczną przekąską – raz, że mięso z indyka jest niskokaloryczne, dwa, że jest pełne wartości odżywczych. Ponadto całość wygląda efektownie i zachęca do spróbowania.
A co jeśli brak czasu?
Wówczas można skorzystać z naszych wyrobów – gotowego mięsa z indyka w galarecie.
Pysznego udźca z indyka w galarecie, produktu o wyrazistym smaku lub finezji z indyka, która stworzona jest z kompozycji kawałków mięsa z indyka oraz warzy
Serdecznie polecamy.