Indyk w sosie pomidorowym – pysznie i zdrowo
Wiele osób lubi wiosnę i lato nie tylko za słońce czy ciepło, ale także za szeroki wybór pysznych i zdrowych warzyw, które właśnie teraz smakują najlepiej! Do najbardziej wartościowych warzyw zaliczają się bez wątpienia pomidory, które w towarzystwie z mięsem z indyka pozwolą w kilka chwil wyczarować pożywne oraz smaczne danie obiadowe.
O tym, że mięso z indyka jest zdrowe, nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Ma w sobie witaminę A i witaminy z grupy B, niacynę, selen oraz cynk, jest źródłem świetnie przyswajalnego białka, niskokaloryczne i bardzo sycące. Osoby, które chcą zdrowo się odżywiać, absolutnie nie mogą też przechodzić obojętnie obok pomidorów. Te warzywa to prawdziwa skarbnica witamin (B, C, E, K oraz PP), mikroelementów (żelazo, magnez, wapń, potas), a także likopenu – niezwykle silnego naturalnego przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Co ciekawe, ilość likopenu w pomidorach zwiększa się po ich każdym kolejnym przetworzeniu. I tak np. w sosach, keczupach, sokach czy koncentratach tego drogocennego składnika jest więcej niż w świeżych warzywach. Dlatego też świetnym pomysłem na szybki, niedrogi i bardzo zdrowy domowy obiad jest indyk w sosie pomidorowym.
Indyk w sosie pomidorowym
Składniki:
- 4 golonki z indyka,
- 4 duże, dorodne pomidory (np. malinowe),
- pół szklanki oliwy,
- 2 duże ząbki czosnku,
- płaska łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz,
- szklanka białego wytrawnego wina.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone golonki z indyka nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku i obsmażamy na oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron na apetyczny złoty kolor. Podsmażone mięso przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i dusimy na średnim ogniu bez przykrycia. Gdy wino częściowo wyparuje, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Można podawać z ryżem i sałatą w śmietanie lub surówką z kapusty.
Życzymy smacznego!