Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Indyk po azjatycku z olejem sezamowym i mlekiem kokosowym

Miłośnicy delikatnego smaku mięsa z indyka uwielbiają go jako dodatek do kuchni azjatyckiej. W połączeniu z warzywami czy grzybami moon indyk nabierze wyjątkowego, orientalnego smak. Ci, którzy wolą znacznie delikatniejszą odsłonę kuchni azjatyckiej, koniecznie powinni spróbować mięsa indyczego w sosie azjatyckim z olejem sezamowym oraz mlekiem kokosowym.

Indyk z warzywami w misce. Miska leży na niebieskiej podkładce.

Składniki:

Jak przygotować smacznego indyka po azjatycku?

Pierś z indyka trzeba dokładnie wymyć – jest pozbawiona tłuszczu, więc nie trzeba jej wykrawać. Indyka kroimy w kostki – ich wielkość zależy od naszych preferencji. Mięso solimy, polewamy sosem sojowym i posypujemy dużą ilością pieprzu. Do smażenia mięsa można wykorzystać wok lub głęboką patelnie – w rozgrzewamy na niej 3 łyżki oleju sezamowego i powoli smażymy mięso.

Kostkę bulionową rozrabiamy w 250 ml wrzątku. Tak przygotowany bulion dodajemy do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu i pod przykryciem – róbmy to powoli, ponieważ mięso indyka jest bardzo delikatne.

Papryczka chilli.Imbir.

Przygotujmy warzywa. Paprykę myjemy, wydłubujemy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę – jej wielkość zależy od naszych preferencji. Z papryczką chili postępujemy w podobny sposób. Cebulę obieram i kroimy. Imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku. Tak przygotowane składniki wrzucamy do duszącego się mięsa. Gdy warzywa staną się al dente, dolewamy mleczka kokosowego. Całość dusimy bez przykrycia przez kolejne 20 minut – to pozwoli zredukować zbyt dużą ilość płynów. Kiedy danie nabierze konsystencji gęstego sosu, wówczas do całości dodajemy posiekaną kolendrę.

Tak przygotowanego indyka można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego.

Ułatwienia dostępu