Jakie przyprawy do indyka?
Mięso białe jest bardzo popularnym i wysoce pożądanym produktem kulinarnym. Szczególnie rekomendowane, z uwagi na niską kaloryczność i delikatny smak, jest mięso z indyka. Mięso indycze, podobnie jak każde inne mięso drobiowe jest jednak delikatne w smaku, dlatego też wymaga odpowiedniego, wyraźnego doprawienia. Podpowiadamy, które przyprawy najlepiej pasują do indyka.
Indyk – przyprawy
Przyprawy do indyka należy stosować do nacierania mięsa przed duszeniem, pieczeniem, smażeniem czy też grillowaniem. Są one również niezbędnym składnikiem wszelkich marynat. Dla uzyskania pełni smaku poszczególne fragmenty mięsa z indyka należy natrzeć przyprawą lub umieścić w marynacie z przypraw na co najmniej 1,5 godziny przed przyrządzeniem. Jeśli chodzi o pieczenie indyka, ważne jest, aby tuszkę natrzeć przyprawami zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Przyprawy do indyka można także wykorzystać do przyprawienia farszu mięsnego stanowiącego nadzienie różnych dań mięsnych i warzywnych.
Pierś z indyka pieczona – najlepsze przyprawy
Podstawą przygotowywania potraw z jasnego mięsa indyka (piersi) jest sól i pieprz. Jeszcze innym z najprostszych sposobów doprawiania filetów z indyka jest natarcie ich samym czosnkiem. Następnie, zależnie od upodobań kulinarnych można mięso z indyka wzbogacić aromatem przypraw ostrych, słodkich, słodko-kwaśnych lub ziołowych.
- Wersja podstawa: sól, pieprz, czosnek.
- Wersja pikantna: sól, pieprz kajeński, papryka ostra i słodka, chili.
- Wersja słodka: miód, sok z cytryny, imbir, cynamon.
- Wersja staropolska: estragon, cząber, ziele angielskie, kmin rzymski.
- Zioła: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, tymianek, kolendra.
- Przyprawy korzenne: imbir, kardamon, cynamon, goździki, kurkuma, gałka muszkatołowa.
Jaką wersje wybieracie ? 🙂