Zimny bufet – proste przekąski z indyka
Co decyduje o dobrej zabawie? Klimatyczne, ładnie udekorowane wnętrze, odpowiednia muzyka, miła atmosfera i, oczywiście, smaczne jedzenie. Proponujemy do wyboru różne zimne przekąski, które z pewnością udadzą się nawet początkującym gospodarzom. Lekkich przekąsek z indyka można kosztować w locie, dosłownie po kęsie.
Roladki z wędliny
Składniki:
- 20 plastrów wędliny drobiowej (z mięsa z indyka),
- 5-6 połówek brzoskwiń z puszki,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 3 łyżki keczupu,
- 4 ugotowane żółtka,
- sól, pierz,
- sos: 4 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany kremówki, 2 łyżki groszku konserwowego.
Wykonanie:
Żółtka przetrzeć przez sitko. Brzoskwinie posiekać, połączyć z żółtkami, chrzanem i keczupem, doprawić solą i pieprzem. Plastry wędliny drobiowej posmarować nadzieniem i zwinąć. Schłodzić 10 minut. Roladki ułożyć na półmisku i polać majonezem wymieszanym z ubitą śmietaną i groszkiem. Sos można również podać osobno w sosjerce.
Galaretki drobiowe
Składniki:
- 2 piersi indyka,
- włoszczyzna,
- 2 jajka,
- 2 łyżki żelatyny,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- natka pietruszki,
- cytryna,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- kilka liści sałaty.
Wykonanie:
- Mięso umyć, włożyć do garnka. Dodać sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz obraną i umytą włoszczyznę. Zalać zimną wodą (ok. 1 l). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 40 min., aż mięso będzie miękkie. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
- Warzywa i mięso wyjąć, wystudzić. Żelatynę wymieszać z zimnym rosołem, gdy napęcznieje podgrzać do wrzenia. Mięso drobno posiekać. Marchewki i jajka pokroić w kostkę.
- W miseczkach ułożyć mięso, marchewkę i jajka. Zalać galaretą, schłodzić 3 godziny.
- Galaretki drobiowe wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami cytryny, połówkami pomidorów i liśćmi sałaty.
Sałatka z indykiem i fasolką
Składniki:
- 2 filety z piersi indyka,
- 2-3 marchewki,
- 15 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
- 10 dag kiełków sojowych,
- 15 dag ananasa z puszki,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka sezamu,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Mięso umyć, osuszyć. Filety oprószyć solą i pieprzem, pokroić w wąskie paski. Na rozgrzanym oleju, usmażyć paski indyka ze wszystkich stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku, ostudzić.
- Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować ok. 10 min. Odcedzić, ostudzić. Obraną marchewkę pokroić w słupki. Ananasa pokroić na kawałki. Na suchej patelni uprażyć sezam.
- Indyka, fasolkę, marchewkę, kiełki sojowe i ananasa włożyć do salaterki. Polać sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Całość posypać sezamem.
Kęski z indyka
Składniki:
- pierś indyka (ok. 1 kg),
- pół szklanki mleka,
- przyprawa do indyka, sól,
- olej do smażenia,
- panierka: 6 łyżek płatków kukurydzianych, pół szklanki bułki tartej, 2 jajka,
- sos: 200 ml jogurtu naturalnego, pieprz, sól, 1-2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanych ziół: natki, koperku, szczypiorku.
Wykonanie:
- Umyte mięso pokroić w paski o szerokości 3-4 cm i moczyć w lekko osolonym mleku ok. godziny. Płatki kukurydziane rozkruszyć i wymieszać z bułką tartą.
- Mięso osączyć, obficie posypać przyprawą do indyka. Kawałki mięsa obtoczyć w jajku, a następnie w suchej panierce. Smażyć w głębokim tłuszczu, wkładając po kilka sztuk od razu. Wyciągać i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Każdy kawałek nabić na wykałaczkę.
- Jogurt wymieszać z ziołami, przyprawić sokiem z cytryną, solą i pieprzem. Kęski podawać z sosem.
Życzymy smacznego!