Pomysł na lekki obiad z mięsem indyka
Mięso z indyka słynie ze swoich wyjątkowych właściwości. Warto więc od czasu do czasu wprowadzić do swojego menu potrawy z tym rodzajem mięsa. Oto pyszna inspiracja!
Co na początek?
Ciekawym pomysłem na rodzinny i zdrowy obiad są kotlety mielone gotowane na parze. Do tego można dodać pyszną sałatkę z karczochów marynowanych. Brzmi nieźle! Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne następujące składniki:
- 1/2 kg filetu z indyka,
- pomidory suszone w dowolnej ilości,
- orzeszki pini,
- karczochy marynowane,
- świeża kolendra,
- papryczki chili,
- cebula czerwona,
- jajka,
- czerstwa kajzerka,
- bułka tarta,
- ziele angielskie,
- cytryna oraz olej.
Mięso najlepiej kupić w postaci fileta i samodzielnie zmielić w domu – wówczas mamy pewność, co będziemy jeść. Pomidorki należy pokroić w drobną kostkę, a kolendrę drobniutko posiekać. Podobnie trzeba postąpić z orzeszkami. Te ostatnie trzeba chwilę prażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Co dalej?
W misce łączymy mięso mielone z indyka, jajka, pomidory, orzeszki, namoczoną wcześniej w mleku bułkę, odrobinę bułki tartej i połowę kolendry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na gładką masę.
Jeśli nie mamy w domu parowaru lub garnka ze specjalnym wkładem do gotowania na parze, wystarczy znaleźć kawałek bawełnianej ściereczki i umocować ją na garnku, do którego wcześniej wlaliśmy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Taką konstrukcję przykrywamy metalową miską lub innym garnkiem. Z mięsa należy uformować okrągłe pulpeciki i od razu układać je w pojemniku do gotowania na parze lub na ściereczce. Całość powinna gotować się przez około 10-12 minut.
Zdrowy dodatek
Gdy kotleciki będą się parować, można przygotować zdrową sałatkę. Pozostałą część karczochów i kolendry trzeba pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, a chili drobniutko posiekać. Wszystko wkładamy do salaterki i mieszamy. W miseczce mieszamy łyżkę oleju z ulubionymi przyprawami i odrobiną soku z cytryny. Gotową mieszankę wlewamy do pozostałych składników sałatki i podajemy ze świeżo zdjętymi z pary kotlecikami.
Smacznego!