Mięso z indyka – doskonały składnik diet odchudzających
Mięso z indyka zaliczane jest do najzdrowszych mięs i zalecane wszystkim chcącym utrzymać dobrą figurę. Dlaczego? Oto trzy główne powody.
1. Ubogie w kalorie
Mięso z indyka jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm i efektywnie wykorzystywane do szeregu niezbędnych procesów, a co ważne dla zdrowia, nie zawiera zbędnej ilości tłuszczu. Pod względem kaloryczności ten rodzaj mięsa drobiowego jest jednym z najmniej tuczących mięs. Najlżejszą i najdelikatniejszą częścią indyka są piersi. 100 – gramowy kotlet zawiera jedynie 150 kcal, podczas gdy identyczny wieprzowy – 260 kcal. Nic więc dziwnego, że osoby dbające o linię i zdrowie, w tym także sportowcy, najczęściej wybierają to właśnie mięso. Pierś indyka jest uboga w tłuszcz, ale bogata w łatwo przyswajalne białko, dlatego zaleca się ją również w dietach niskoenergetycznych.
2. Bogate w składniki odżywcze
Można by przyjąć, że jeżeli mięso z indyka jest ubogie w kalorie, to również i w składniki odżywcze. Nic bardziej mylnego. Jest ono doskonałym źródłem witaminy B6 i B12, a także cynku, selenu i niacyny. Cynk i witamina B6 są także niezbędne dla zdrowej skóry i włosów. Równocześnie mięso z indyka zawiera mniej cholesterolu i niekorzystnych dla serca nasyconych kwasów tłuszczowych niż jakiekolwiek inne.
3. Proste w przyrządzeniu
Jeśli chodzi o diety o niskiej zawartości tłuszczu, swoją popularność mięso z indyka zawdzięcza również łatwej dostępności i zróżnicowaniu elementów (piersi, udziec, skrzydełka). Osoby odchudzające się przygotowując potrawy z indyka, powinny koniecznie usuwać skórkę. W przypadku pieczenia indyka, skórę można usunąć po obróbce termicznej, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Poza tą jedną zasadą białe mięso indycze nie wymaga skomplikowanej obróbki, specjalnego przyrządzania. Można zatem na jego podstawie tworzyć codzienną dobrze zbilansowaną dietę.