Polędwica z indyka – różowy przysmak
Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny półmisek wędlin bez polędwicy. Cienki plasterek tej delikatnej wędliny uatrakcyjnia przygotowaną na szybko kanapkę, króluje wśród wędlin podawanych na przyjęciu. Polędwicę gotowaną można również dodać do sałatki warzywnej. Polędwica drobiowa z indyka to wędlina chuda. Dlatego zaleca się ją szczególnie osobom na dietach zdrowotnych, odchudzających i rekonwalescentom.
Polędwica z indyka z pomarańczami
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej,
- 30 dag polędwicy z piersi indyka,
- 3 pomarańcze,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 5 dag orzeszków ziemnych.
Wykonanie:
Główkę sałaty podzielić na liście, opłukać, osuszyć. Wędlinę pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Pomarańcze sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Obraną cebulę drobno posiekać. Przeciśnięty czosnek utrzeć z solą i pieprzem, połączyć z jogurtem. Talerzyki wyłożyć liśćmi sałaty. Na nich ułożyć plastry wędliny i pomarańczy. Posypać cebulą. Polać dekoracyjnie sosem z jogurtu naturalnego i posypać uprażonymi bez tłuszczu orzeszkami.
Roladki z wędliną z indyka
Składniki:
- 12 plastrów polędwicy z piersi indyka,
- ½ szkl. jogurtu naturalnego,
- cukinia,
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka musztardy,
- posiekana pietruszka,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Masło rozetrzeć z ziołami. Jogurt utrzeć z masłem ziołowym i musztardą na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, zblanszować we wrzącej, osolonej wodzie.
- Plastry polędwicy drobiowej ułożyć tak, aby zachodziły na siebie i utworzyły prostokąt. Polędwicę posmarować połową kremu ziołowego. Wzdłuż układać plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły. Rozsmarować pozostały krem ziołowy.
Zwinąć roladę i owinąć ją folią aluminiową. Odłożyć do lodówki na ok. 30 min., aby stężała. Roladę pokroić w skośne plastry grubości 2-3 cm, można spiąć je wykałaczką
Życzymy smacznego! 🙂