Sposoby na wątróbkę z indyka
Wątróbka to dość specyficzny produkt mięsny. Jej charakterystyczny smak i zapach ma tyle samo miłośników co przeciwników. Zazwyczaj kojarzona jest z tańszym zamiennikiem mięsa bez żadnej wartości odżywczej. Nic bardziej mylnego! Wątróbka ma wiele pożytecznych właściwości dla ludzkiego organizmu, jest zdrowa i pożywna. W jaki zatem sposób podać wątróbkę, aby zasmakowała nawet największym jej przeciwnikom?
Przygotowanie wątróbki – kilka prostych zasad
- Przy zakupie wątróbki zwracaj uwagę na jej świeżość, ponieważ jest ona produktem szczególnie nietrwałym. Powinna mieć jednolity kolor, bez przebarwień, śliską i błyszczącą powierzchnię oraz zapach charakterystyczny dla mięsa.
- Wątróbki nie przechowuj dłużej niż 24 godziny, a najlepiej przyrządź ją jeszcze w dniu zakupu.
- Wątróbkę dokładnie wypłucz, wytnij wszystkie błony, oczyść z żyłek, podziel na mniejsze części. Dzięki mniejszym kawałkom usmaży się równomiernie, nie będzie zbyt twarda z wierzchu, a wciąż surowa w środku.
- Przed obróbką termiczną (opcjonalnie) możesz wymoczyć ją w mleku, jogurcie naturalnym lub maślance.
- Wątróbkę obsmażaj szybko ze wszystkich stron na większym ogniu, aby uniknąć odsączenia zbyt dużej ilości krwi. Następnie smaż, z obu stron, na średnim ogniu, do momentu aż krew przestanie z niej wypływać. Dzięki temu będzie wilgotna i miękka.
- Smaż bez zbędnego przewracania wątróbki – na jednej stronie do dobrego przyrumienienia, a później na drugiej.
- Całe smażenie nie powinno trwać dłużej niż 5 min., bo inaczej wątróbka stanie się twarda i przybierze mało apetyczny ciemny kolor.
Jak podać wątróbkę?
Wątróbka z jabłkiem i cebulą – to najszybsze danie na kolację. Podsmażone jabłko oraz cebulka przełamują charakterystyczny smak wątróbki.
Składniki:
- 50 dag wątróbki z indyka,
- 4 twarde jabłka,
- 2 cebule,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki oliwy do smażenia,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Cebulę obierz i pokrój w krążki. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na 8 plastrów jednakowej grubości. Wątróbkę umyj i osusz. Następnie obtocz ją w mące, lekko otrzep i pozostaw, żeby mąka nieco przyschła.
- Na rozgrzanej oliwie (1 łyżka) usmaż z obu stron plastry jabłek, a następnie cebulę. Odłóż je w ciepłe miejsce. Resztę oliwy (1 łyżka) rozgrzej i usmaż z obu stron wątróbkę. Po usmażeniu dodaj sól i pieprz do smaku. Wątróbkę ułóż na ciepłym półmisku, obłóż usmażonymi jabłkami i cebulą. Posyp ziołami prowansalskimi. Podawaj ciepłe.
Pulpeciki z indyka z niespodzianką – doskonała propozycja na obiad. Jako dodatek najlepiej będą pasować ziemniaki i surówka. Możesz je także podawać na zimno jako elegancką przekąskę, wtedy jednak musisz formować z mięsa mniejsze kulki.
Składniki (na 4 porcje):
- 40 dag mięsa mielonego z indyka,
- 3 wątróbki indycze,
- 2 małe jaja,
- 2 łyżki bułki tartej,
- półtorej łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
- Mięso mielone wyrób z jajkami, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kilkoma łyżkami wody, natką i ziołami. Dopraw je do smaku pieprzem i solą.
- Wątróbki usmaż, osącz na papierowym ręczniku i każdą podziel na cztery równe części.
- Z mięsa mielonego wyrób niewielkie placuszki, na środku każdego połóż po kawałku wątróbki i uformuj kulki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na rumiano na oleju.
Pasztet z wątróbki – doskonale smakuje z gorącą bagietką lub ciepłymi grzankami (tostami).
Składniki (na 4 porcje):
- 40 dag wątróbek z indyka,
- cebula,
- mąka,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
- Rozgrzej na patelni olej, włóż przygotowane wątróbki i smaż z obu stron. Posól i zdejmij z patelni.
- Cebule i jajka obierz i posiekaj. Na pozostałym oleju usmaż cebulę, aż zacznie się złocić.
- Wątróbki i cebulę zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wsyp natkę pietruszki. Całość wymieszaj z jajkami. Jeśli pasztet będzie zbyt suchy, dodaj łyżkę stopionego masła.
Smacznego! 🙂