Sałatka na zimę – z dodatkiem indyka
Warzywa i sycące kawałki mięsa – to są produkty, których nam zimą szczególnie potrzeba. Zdrowe i równocześnie energetyczne jedzenie. Sałatkę z dodatkiem mięsa można zabrać do pracy jako lekki obiad lub podać na wykwintną kolację. Podana z pieczywem stanowi naprawdę pyszną przekąskę. To także praktyczne danie na improwizowane przyjęcie. Sałatka z indykiem ma same zalety: przyrządza się ją szybko, jest niedroga i efektowna.
Jaki sos?
Sos, którym doprawia się sałatkę z indykiem, powinien być delikatny. Powinien podkreślać walory smakowe składników sałatki, ale ich nie przytłaczać. Dodatkowo jego rolą jest zabezpieczenie przed utratą cennych witamin i składników mineralnych. Musi mieć lekką konsystencję, aby w zestawieniu np. z delikatnymi liści sałaty, nie obciążał ich i nie spowodował ich oklapnięcia. Taką funkcję pełni po części klasyczny sos winegret, tj. trzy łyżki oliwy z oliwek lub łyżka octu winnego ze szczyptą – soli, pieprzu i cukru. Wzbogaca się jego smak czosnkiem, startym żółtym serem, musztardą, jogurtem naturalnym. Liczba dodatków jest praktycznie nieograniczona. Osoby zabiegane lub te, które nie lubią spędzać czasu w kuchni mogą sięgnąć po koncentrat sosu do sałatek, tzw. dressing. Ich jakość zadowoli przeciętnego smakosza. A dla prawdziwych miłośników kuchni proponujemy kilka przepisów. Warto je wprowadzić również do codziennego jadłospisu.
Sałatka z kiełkami
Składniki:
- 30 dag wędzonej piersi indyka
- 2 pomarańcze
- Świeży ogórek
- 15 dag kiełków soi
- 10 dag orzeszków ziemnych
- Sos: jogurt naturalny, natka pietruszki, koperek, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: Mięso pokroić w cienkie paski, ogórek – na plasterki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na kawałki, a wydzielony sok zlać do naczynia. Kiełki zalać wrzątkiem, zagotować i osączyć i ostudzić. Do jogurtu wrzucić posiekaną zieleninę, wlać sok z pomarańczy i zmiksować. Sos doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przygotowane składniki przełożyć do salaterki, wsypać orzeszki, polać sosem, wymieszać, udekorować natką pietruszki.
Dietetyczna sałatka z indykiem
Składniki:
- 20 dag indyka,
- oliwa,
- czerwona papryka,
- por (biała część),
- 2 awokado,
- świeży ogórek,
- płatki migdałowe,
- Sos: 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz.
Wykonanie: Mięso z indyka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną paprykę i por. Przełożyć do miski. Owoce awokado przepołowić, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Awokado i ogórek dołożyć do reszty składników. Wymieszać z sosem z oliwy, sokiem z cytryny i przyprawami. Na wierzch posypać płatki migdałowe.
Sałatka z indykiem pieczonym
Składniki:
- 2-3 ziemniaki,
- 30 dag upieczonej piersi indyka,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 2 jabłka,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 3-4 łyżki groszku konserwowego,
- łyżka oliwy,
- 2-3 łyżki majonezu,
- posiekana natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać. Mięso i ziemniaki pokroić w kostkę tej samej wielkości. Tak samo przygotować ogórki, jabłka i jajka. Wymieszać z ziemniakami, mięsem i groszkiem. Dodać łyżkę oliwy i majonez, ponownie delikatnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 20-30 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Sałatka na kolację
Składniki:
- owoc granatu,
- główka sałaty rzymskiej lub lodowej,
- 4 małe ziemniaki,
- 1/2 piersi indyka,
- sól, pieprz,
- oliwa do smażenia,
- rukola,
- Sos: 150 g jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, papryczka chilli, sól, pieprz.
Wykonanie: Owoc granatu przekroić i wyjąć dwie łyżki stołowe nasion do przybrania sałatki, a z reszty owocu wycisnąć sok. Przygotować sos: jogurt wymieszać z sokiem z granatów, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chilli. Doprawić pieprzem i solą. Umytą i osuszoną sałatę podzielić na kawałki, ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Lekko ostudzone pokroić na ćwiartki. Pierś indyka pokroić na plastry grubości 0,5 cm. Posolić, posypać pieprzem i smażyć krótko na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Mięso lekko przyrumienić. Na sałacie ułożyć lekko ciepłe ziemniaki, indyka i rukolę, polać sosem i przybrać nasionami granatu. Podawać na ciepło.
A Tobie który przepis podoba się najbardziej? 🙂