Mięso z indyka na parze – jeszcze zdrowsze jedzenie
Choć powszechnie wiadomo, że mięso z indyka jest zdrowe i dobre, to można sprawić, że stanie się jeszcze lepsze dla naszego organizmu i jeszcze smaczniejsze. Co zrobić, by tak było? Wystarczy przygotować indyka na parze.
Zdrowo, ale może być jeszcze zdrowiej
Indyk to niekwestionowany król wśród drobiowych mięs – jest nie tylko delikatny w smaku, ale również posiada wiele właściwości odżywczych, o których nie można zapomnieć. Indyk to bardzo bogate źródło białka, które jest szczególnie zalecane w przypadku dzieci – bo rosną, osób starszych – bo potrzebują wzmocnienia, a także osób pragnących zbudować większą masę mięśniową – bo białko to budulec mięśni.
Dla wielu osób ważne jest to, że mięso z indyka jest bardzo nisko kaloryczne. W 100 g piersi z indyka znajduje się zaledwie 80 kcal. Właśnie dlatego jest to mięso, które zalecane jest osobom dbającym o właściwy poziom cholesterolu, a także tym, którzy dążą do uzyskania szczupłej sylwetki.
Ponadto znaleźć tu można liczne witaminy i minerały, które biorą udział w procesach metabolicznych, wzrostowych i odpornościowych naszego organizmu.
Gotowanie na parze jest zdrowe!
Jest bardzo wielu zwolenników gotowania na parze, ponieważ ta technika pozwala zachować naturalny smak i konsystencję produktów. Ważniejsze jest jednak to, że ta umożliwia zminimalizowanie ilości traconych witamin i składników odżywczych. Jeśli więc chcemy zjeść indyka prosto z pary, wystarczy kupić filet i pokroić go na mniejsze kawałki. Ulubione przyprawy – świeże lub suszone – należy wetrzeć w mięso i odstawić do lodówki.
Do przygotowania potrawy nie trzeba mieć specjalistycznego sprzętu. Wystarczy użyć garnka i durszlaka – mięso należy ułożyć w durszlaku i przykryć pokrywką. Mięso powinno znajdować się na parze przez około 20 minut. Do tego można dołożyć ulubione warzywa, sałatkę lub sos.
Warto stworzyć własną kompozycję smakową i przekonać się, jak w prosty sposób można ugotować wyjątkowo zdrowy posiłek.