Sekret chrupiącej panierki
Panierowanie – przecież to proste… Wystarczy obtoczyć kawałek mięsa w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej… Co jednak, jeśli panierka odchodzi od mięsa, kotlet jest przypalony, a skrzydełka ociekają tłuszczem?
Sposoby na chrupiące mięso i przylegającą panierkę
- Mrożone mięso przed usmażeniem musimy dobrze rozmrozić, a następnie osączyć z wody.
- Mięso przyprawiamy przed panierowaniem.
- Mięso panierujemy na krótko przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej, panierka nasiąknie sokami z mięsa i nie usmaży się dobrze.
- Kawałki mięsa panierowane tradycyjnie (mąka, jajko, bułka tarta) wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz – powinny być w nim zanurzone do połowy. Jeśli wzbogacamy panierkę o inne składniki – tłuszcz musi być średnio rozgrzany, inaczej danie się przypali.
- Przewracamy mięso na drugą stronę dopiero wówczas, gdy się zarumieni, co rozpoznać możemy po złocistej obwódce wokół kawałka mięsa.
- Usmażone mięso osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Panierka do indyka – czym zastąpić bułkę tartą?
Krakersy
Przed smażeniem, pierś indyka lub udka moczymy przez 2 godz. w maślance. Następnie posypujemy rozgniecionymi krakersami. Nie należy już doprawiać mięsa solą, ponieważ słony smak zapewnią mu krakersy.
Mąka z dodatkiem proszku do pieczenia
Skrzydełka z indyka lub pokrojone piersi marynujemy minimum 2 godziny w dowolnej mieszance przypraw. Przygotowujemy panierkę: szklanka mąki, sól, pieprz, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wyjmujemy mięso z marynaty, obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w chrupiącej panierce.
Sezam
Mięso z indyka oprószamy mąką, następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i w sezamie. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem masła.
Płatki kukurydziane/owsiane/jaglane
Skrzydełka lub udka z indyka moczymy przez ok. 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. Przygotowujemy marynatę: jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Bułkę tartą mieszamy z rozdrobnionymi płatkami w proporcji 1:3. Mięso odsączamy z wody, obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych, a potem w jajku z przyprawami i ponownie w panierce.
Znaliście te sposoby? A może macie jakieś własne? Dajcie znać w komentarzu! 🙂