Przepisy na parówki inaczej
Lubimy parówki za to, że można je szybko przygotować. Ta prosta wędlina zaskakuje również ilością kulinarnych możliwości. Co oryginalnego możemy z niej przyrządzić?
Parówki w sosie winogronowym
Składniki:
- 5 Parówek z fileta indyczego Łukosz
- cebula
- kiść winogron
- łyżka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Winogrona umyć, owoce oddzielić z kiści, kilka odłożyć do dekoracji, resztę dodać do cebuli. Parówki z indyka pokroić, dodać do winogron i cebuli, mieszając krótko smażyć. Wlać wino, doprawić pieprzem i solą, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 min.
Sałatka ryżowa z frankfurterkami
Składniki:
- 2 Frankfurterki z indyka Łukosz
- 2 cebule
- ½ szklanki bulionu
- 200 g ugotowanego ryżu
- jabłko
- główka czerwonej sałaty
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać rosołem i dusić przez 3 min., dodać majeranek. Jabłko obrać, pokroić w cienkie półksiężyce i dodać do cebuli. Dusić kolejne 3 min. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
- Frankfurterki pokroić, podsmażyć chwilę bez tłuszczu, dodać ryż i smażyć, aż się lekko zrumieni. Połączyć z cebulą i jabłkiem.
- Sałatę podzielić na listki, opłukać i osuszyć. Porwać na małe kawałki, wymieszać z całością, doprawić.
Wykwintne parówki w cieście
Składniki:
- 20 dag Parówek z fileta indyczego Łukosz
- 0,5 kg brokułów (świeżych lub mrożonych)
- 3 cebule dymki
- posiekana natka pietruszki
- 2 jajka
- 5 dag parmezanu
- 30 dag mąki
- 6 łyżek oliwy
- przyprawy: starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- tłuszcz do formy
Wykonanie:
- Z mąki, 3 łyżek oliwy, ok. 150 ml ciepłej wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 min.
- Brokuły podzielić na różyczki, obgotować w posolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na 3 łyżkach oliwy. Dodać pokroje parówki z indyka, smażyć 5 min. Wystudzić, wymieszać z brokułami, natką, jajkami i serem. Przyprawić.
- Ciasto podzielić na 2 części (jedną większą), rozwałkować. Większym plackiem wyłożyć natłuszczoną tortownicę (o śr. 22 cm). Nałożyć farsz. Przykryć drugim plackiem, zlepić brzegi. Piec 40 min. w temp. 200O
Po nasze produkty zapraszamy do dobrych sklepów spożywczych na terenie całej Polski!