Lekkie dania z indyka – zacznij od zupy
Szukasz pomysłu na lekkie, a przy tym pożywne danie? To wcale nie musi być trudne. Porcja zupy z indykiem stanowi pełnowartościowy posiłek, który jednocześnie jest niskokaloryczny. Dlatego zachęcamy do jej gotowania!
PRZEPISY NA ZUPY Z INDYKA
SYCĄCA ZUPA GULASZOWA Z INDYKA
Składniki:
- 600-800 g mięsa z udźca indyka
- po 2 łyżeczki rozmarynu i słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- olej lub oliwa z oliwek
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 3 średnie ziemniaki
- 5 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Mięso z indyka pokroić w kostkę. Doprawić słodką papryką, rozmarynem, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśnięty przez praskę. Polać 3 łyżkami oleju (oliwy), dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju (oliwie) w rondlu. Dodać zamarynowane mięso, wymieszać. Wlać 1-1,5 litra wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodać pomidory z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
KLASYCZNA ZUPA Z INDYKA
Składniki:
- 1 większa pierś indyka lub 2 mniejsze
- 2 udka z indyka
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- ¾ szklanki białego ryżu długoziarnistego
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Łodygi selera oczyścić z włókien, pokroić na 4 części, cebulę pokroić w piórka, marchewki obrać, przekroić na połowy, posiekać czosnek.
- Udka z indyka pozbawić skóry i tłuszczu. Włożyć do garnka umytą pierś indyka i oczyszczone udka oraz wszystkie warzywa i przyprawy, zalać 2 l wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut, aż mięso zmięknie.
- Wyjąć mięso z indyka i marchewki na talerz, ostudzić. Mięso z udek oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki. Pokroić również mięso z piersi i marchewki.
- Bulion przecedzić, odlać 1,5 szklanki i wlać do rondla. Zagotować, wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion (ok. 20 minut).
- Do dużego garnka wlać pozostały bulion, dodać mięso i marchewki. Zagotować, dodać ugotowany ryż, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
JARZYNOWA ZUPA Z INDYKIEM
Składniki:
- 2 skrzydła z indyka (bez skóry)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 20 dag fasoli szparagowej
- 1 pomidor
- 1 żółta papryka
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, biały pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
- Skrzydła indyka umyć, umieścić w garnku, zalać 1 I zimnej wody, dodać ziele angielskie. Gotować na małym ogniu ok. 20 min.
- Fasolę umyć, oczyścić z końcówek, podzielić na połowy. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w paski. Warzywa wrzucić do zupy, gotować na małym ogniu 30 min. Na 10 min przed końcem dodać obranego i posiekanego pomidora.
- Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w mniejsze kawałki i z powrotem włożyć do zupy. Na koniec ją zagotować i przyprawić solą, pieprzem, papryką. Przed podaniem posypać koperkiem.
OSTRA ZUPA Z INDYKIEM
Składniki:
- 2 filety z indyka
- 1 duży ananas
- 1/4 szklanki oleju
- 4 posiekane wraz z pestkami papryczki chili
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 25 dag pieczarek
- 2 duże pomidory pokrojone na kawałeczki
- 6-8 dag kiełków fasolki
- 3 łyżki roztartego czosnku
- pieprz, sól
- bazylia, mięta, oregano
Wykonanie:
- Obrać ananasa, wyciąć twardy środek. Ćwiartkę ananasa pokroić na kawałeczki i włożyć do miski, a miąższ reszty ananasa zmiksować z 2 szklankami wody. Przecedzić i przetrzeć przez sitko, dodać tyle wody, aby otrzymać 2 litry płynu.
- Filety z indyka umyć i pokroić w paski. Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić chili i 2 łyżki czosnku, smażyć, aż zapachnie. Dodać 1/4 sosu sojowego, gotować, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Dodać wodę ananasową, zagotować. Włożyć cząstki ananasa, pieczarki, pomidory, kiełki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować dalej bez przykrywki ok. 10 minut.
- W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, podsmażyć resztę czosnku, wlać pozostały sos sojowy i znowu gotować, aż objętość się zmniejszy o połowę. Mięso z indyka włożyć do rondla z sosem i dusić, mieszając, ok. 4 minut. Następnie dodać je do zupy razem z ziołami i gotować razem jeszcze ok. 2 minut. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.