Co „zamiast”? – zdrowe zamienniki popularnych dodatków do jedzenia
Przemyślana dieta to nie wybór, a obowiązek. Nigdy nie jest za późno, aby poprawić swoje nawyki żywieniowe i pozbyć się z jadłospisu popularnych, ale nie zawsze zdrowych dodatków.
Grzeszna słodycz, czyli walka z cukrem
Zdaniem dietetyków cukier to największy szkodnik w naszej kuchni. Zazwyczaj nie da się go całkowicie wyeliminować z naszej diety, ponieważ cukier znajdziemy w większości produktów spożywczych (m.in. w ketchupach i napojach gazowanych). Możemy za to dowolnie testować jego zdrowsze zamienniki czyli:
- miód – pierwszy, oczywisty wybór, stosowany jako dodatek do herbaty, ciast czy muesli; pamiętajmy, że ten wyjątkowo zdrowy słodzik nie może być nigdy zalewany wrzątkiem, gdyż straci większość swoich cennych właściwości,
- naturalne syropy owocowe i suszone owoce – syrop malinowy to znane i cenione rozwiązanie w polskiej kuchni; warto też przetestować możliwości przysmaku znanego Kanadyjczykom, czyli syropu klonowego; słodkie, suszone owoce (tu np. daktyle) sprawdzą się głównie jako dodatki do wypieków i deserów,
- stewia – popularny zamiennik cukru, pozyskiwany z rośliny występującej naturalnie w Ameryce Południowej; ceniona nie tylko za intensywny smak, ale i bogatą zawartość wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza.
Co zamiast soli, czyli jak wyostrzyć smak dań?
Równie szkodliwym jak nadmiar cukru może być nadmiar soli, tak bardzo kochanej w polskiej kuchni. Wielbicielom słonych potraw poleca się ograniczenie tego specyfiku. W zamian warto przetestować rozmaite przyprawy, które nie tylko dodadzą potrawom wymaganej ostrości smaku, ale i poprawią ich aromat:
- sól ziołowa – czyli połączenie soli jodowanej z mieszanką aromatycznych przypraw; w skład mieszanki może wchodzić np. rozmaryn, koperek, oregano, bazylia, gorczyca i czarny pieprz,
- zioła prowansalskie – tu m.in. oregano i bazylia; niezbędny dodatek do zdrowych potraw z ryb, kurczaka i indyka; poprawiają smak każdego posiłku, dostarczając niezbędnych makro i mikroelementów,
- lubczyk, tymianek, estragon – czyli popularne zioła nadające potrawom lekko słonawy posmak,
- czosnek i cebula – składniki, które – szczególnie w formie surowej – nadadzą wybranej potrawie ostrego smaku; dodatkowy atut – właściwości antyseptyczne i antybakteryjne.
Walka z kaloriami
Na koniec wartościowa, podręczna ściągawka dla tych, którym zależy na jak najniższym indeksie kalorycznym. Jak mądrze podmienić popularne składniki potraw na mniej kaloryczne, zdrowsze, ale nadal smaczne? Oto nasze pary w wersji „niezdrowy/lub kaloryczny – zdrowszy zamiennik”:
- ketchup – sos pomidorowy,
- majonez – jogurt,
- jogurty owocowe – jogurty greckie,
- olej słonecznikowy – oliwa z oliwek,
- maggi – sos sojowy,
- pieczywo białe – pieczywo ciemne, wieloziarniste (ze słonecznikiem, ziarnami lnu, czarnuszką),
- makarony – kasze, quinoa, soczewica,
- kawa – woda z cytryną (pite przed pierwszym posiłkiem), yerba mate, zielona herbata (słaby wywar uspokaja, mocny ma działanie pobudzające),
- wieprzowina, wołowina – chude mięso z indyka lub kurczaka,
- słodkie przekąski, ciastka, cukierki – suszone owoce, mieszanki orzechów, daktyle, pestki i ziarna.