Indyk po azjatycku – przepis na szybki i zdrowy obiad
Kuchnia azjatycka – pełna warzyw, usprawniających trawienie przypraw i chudego mięsa – jest jedną z najzdrowszych na świecie, a na jej korzyść przemawia również fakt, że pyszne, pełnowartościowe posiłki można wyczarować w krótkim czasie. Doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny jest indyk po azjatycku.
Indyk to mięso idealne do przygotowywania smacznych i zdrowych dań kuchni azjatyckiej. Jest bogate w doskonale przyswajalne białko, witaminy i składniki odżywcze, niskokaloryczne, szybkie w przygotowywaniu, a dodatkowo świetnie komponuje się z warzywami i owocami, przyprawami ostrymi, słodkimi, słonymi i kwaśnymi, a także nieodzownym w kuchni azjatyckiej ryżem. Można je wykorzystać np. do przygotowania indyka po azjatycku – dania, które sprawdzi się zarówno na obiad dla rodziny, jak i przyjęcie dla znajomych.
Indyk po azjatycku
Składniki:
- pół kilograma piersi z indyka,
- papryka czerwona,
- papryka zielona,
- papryka żółta
- 25 g kiełków sojowych,
- namoczone grzyby moon,
- kilka plastrów ananasa (świeżego lub z puszki),
- puszka mleka kokosowego,
- sos sojowy, sól, pieprz, olej, sok z cytryny, papryka słodka, papryka ostra.
Sposób przygotowania:
Piersi z indyka pokroić w kostkę, osolić, opieprzyć, skropić sosem sojowym, odstawić na 15-20 minut do lodówki. Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Pokroić w paski ananasa i namoczone wcześniej grzyby moon. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na złoty kolor indyka, dodać pokrojone papryki, smażyć razem przez około 5 minut. Całość zalać mlekiem kokosowym, dusić razem przez kolejne 5 minut. Dodać ananasa, grzyby moon, kiełki sojowe, doprawić słodką i ostrą papryką, dodać łyżkę soku z cytryny, dopieprzyć i dosolić do smaku. Wszystko dusić na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Aby danie miało jeszcze więcej orientalnego charakteru na etapie przyprawiania można ewentualnie dodać łyżkę świeżego startego imbiru. Podawać z ryżem (białym, jaśminowym lub brązowym) albo makaronem sojowym.
Życzymy smacznego !
Napiszcie czy smakowało 🙂