Dieta dla diabetyków – mięso i wędliny
Cukrzyca jest chorobą ściśle związaną z przemianą materii. Dlatego prawidłowe odżywianie jest jednym z elementów koniecznych do utrzymania dobrego stanu zdrowia osób chorujących na cukrzycę. W diecie cukrzycowej nie ma przeciwwskazań do konsumpcji mięsa i wędlin. Bardzo ważne jednak jest, aby produkty te zawierały niską zawartość tłuszczu.
Mięso i wędliny charakteryzuje niski indeks glikemiczny ze względu na niewielką zawartość węglowodanów. Oznacza to, że zjedzenie potrawy mięsnej czy kanapki z wędliną tylko w nieznacznym stopniu wpływa na poziom cukru we krwi. To jednak nie wszystkie zalety – mięso i wędliny to także dobre źródło białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Ponadto mięso, podobnie jak błonnik, obniża indeks glikemiczny potraw, przygotowywanych na przykład na bazie kasz, makaronów, z dodatkiem warzyw lub owoców. Diabetycy z pewnością powinni więc uwzględniać mięso i wędliny w swoich codziennych posiłkach.
Jakie mięsa i wędliny są zalecane w diecie cukrzycowej?
Należy mieć na uwadze, że nie każde mięso i wędliny są odpowiednie dla diabetyków. Chorym na cukrzycę zaleca się rezygnację ze spożywania tłustych gatunków mięsa i wędlin z tłuszczem, na rzecz chudego mięsa i wędlin drobiowych. Diabetycy bez obaw mogą spożywać chudą wołowinę, cielęcinę, schab i szynkę, białe mięso, w tym szczególnie mięso drobiowe bez skóry (np. udziec indyczy, pierś indyka, kurczaka). Wskazane są też dla nich chude wysokogatunkowe wędliny z drobiu, bez dodatków glutenowych (szynka, polędwica, sucha kiełbasa, parówki drobiowe z piersi).
Dlatego właśnie zachęcamy do spróbowania naszych produktów!