Jakie mięso dla dzieci?
Mięso jest źródłem wielu cennych składników, które są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju maluchów: białko, żelazo, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały… Dlatego bez wątpienia mięso powinno znajdować się w codziennym menu dziecka. Na rynku jest jednak wiele gatunków mięsa. Warto zatem wiedzieć, jakie mięso jest polecane w diecie najmłodszych.
Żywienie dzieci – dlaczego mięso jest ważne?
- Jest podstawowym źródłem pełnowartościowego białka, czyli głównego budulca komórek organizmu. Niedobór białka u dzieci może prowadzić do osłabienia odporności, a nawet do zahamowania wzrostu i rozwoju.
- Jest doskonałym dostawcą łatwo przyswajalnego dla organizmu żelaza, które zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu na infekcje.
- Jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D oraz z witamin z grupy B, które są potrzebne m.in. do prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz prawidłowego wzrostu wszystkich komórek w organizmie.
- Zawiera witaminę B12, która odpowiada za prawidłowy wzrost organizmu, tworzenie krwinek czerwonych oraz funkcjonowanie mózgu.
Mięso dla dzieci musi być delikatne – jak je przygotować?
Dieta lekkostrawna dla dziecka zachęca do jedzenia mięsa, ale tylko chudych gatunków, np. mięso drobiowe (zwłaszcza piersi z indyka lub kurczaka bez skórki). Najzdrowszym sposobem ich przygotowania jest gotowanie na parze, pieczenie w folii aluminiowej lub wstępne obsmażanie bez tłuszczu, a następnie duszenie. Dzięki temu wszystkie składniki odżywcze mięsa zostaną zachowane. Nie zaleca się podawać dzieciom mięsa smażonego i pieczonego tradycyjnie (na tłuszczu), ponieważ nadmiernie obciąża pracę przewodu pokarmowego i może wywoływać u maluchów dolegliwości trawienne. Małym dzieciom nie powinno się również przygotowywać posiłków zawierających podroby (serce, wątróbka, żołądki). Poza tym w przypadku dzieci należy jeszcze unikać ostro przyprawionych potraw. Nie oznacza to jednak, że dieta lekkostrawna dla dziecka ma być nudna i pozbawiona smaku. Smak mięsa można wzbogacić, używając takich łagodnych przypraw jak: majeranek, koper, czy pietruszka.
Mięso drobiowe polecane dla dzieci
Mięso drobiowe jest jednym z najczęściej polecanych mięs w diecie najmłodszych. Charakteryzuje się stosunkowo niewielką zawartością tłuszczu przy dość dużej ilości niezbędnego do wzrostu organizmu białka i obecnych w nim aminokwasów budujących komórki. Te korzystne proporcje sprawiają, że mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez małe brzuszki. Mięso drobiowe jest również cennym źródłem największej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ważnych do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka. Dzięki swoim walorom zdrowotnym tj. zawartości witamin, minerałów czy korzystnej proporcji pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6, szczególnie wskazane dla dzieci jest mięso z indyka. Można je wprowadzić do diety dziecka już w 6.-7. miesiącu.
Dania z indykiem dla najmłodszych
Mięso z indyka powinno jak najczęściej pojawiać się w daniach dla dzieci. Na początek warto ugotowane mięso (bez wywaru) miksować i dodawać do posiłków dziecka. W ten sposób można przygotować zupę jarzynową lub sos do polania pozostałych składników drugiego dania. W miarę rozwoju dziecka i jego umiejętności, mięso można podawać drobniutko posiekane lub w formie małych pokrojonych kawałków. Odpowiednie będzie zarówno w wersji gotowanej, jak i pieczonej. Ważne, aby dania mięsne przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. W przypadku żywienia dzieci powinno się unikać odgrzewania posiłków.
Pulpety z indyka dla dzieci razem z ziemniaczanym puree i gotowaną marchewką to doskonały pomysł na obiad. Pulpeciki najlepiej przygotować z mięsa mielonego, z dodatkiem jajka i drobno posiekanej natki pietruszki. Następnie wystarczy odpowiednio uformować i gotować przez 15 minut w bulionie warzywnym. Starszym dzieciom na obiad można podać pieczoną pierś indyka, który dostarczy im pełnowartościowego białka i żelaza wzmacniającego organizm. Takie mięso pokrojone w cienkie plasterki może również zastąpić na kanapkach wędlinę.